Αλλάζει ρότα η Οικονομία

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν. Ο νικητής στη χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία. Στις υπόλοιπες  χώρες ενισχύθηκαν οι «Πράσινοι» (Γερμανία, Γαλλία κ.λ.π.) και οι «Νεοσυντηρητικοί» (Ιταλία κ.λ.π.), ενώ η Αριστερά έχει καταρρεύσει.

«Πράσινοι» και «Νεοσυντηρητικοί» ξεκινούν από διαφορετικές βάσεις, έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αμφισβητούν την ορθότητα της κρατούσας χρηματοοικονομικής αντίληψης στην Ε.Ε. Δεν αμφισβητούν το «καπιταλιστικό μοντέλο», όπως η απερχόμενη δική μας κυβέρνηση, αλλά τον τρόπο «διοχέτευσης»  του πλούτου.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε τους «Πράσινους» να αμφισβητούν την «τρέχουσα μορφή του καπιταλισμού», διότι θεωρούν ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον φυσικό πλούτο δεν είναι  ατελείωτος. Και οι «Νεοσυντηρητικοί», όμως, αμφισβητούν την «τρέχουσα μορφή του καπιταλισμού», διότι θεωρούν ότι: α) στη διανομή των κερδών  τον πρώτο λόγο έχουν οι «διαχειριστές» του κεφαλαίου και όχι «οι ιδιοκτήτες» του. β) είναι αδύνατον να συνεχίσει η θετική εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων με τη μεταφορά «της παραγωγής» στην Ανατολή και τη διατήρηση του «κεφαλαίου» μόνο στη Δύση, κάτι που έχει τονίσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα μετεξέλιξη του καπιταλισμού και η μορφή της (να μην συγχέεται με την κατάργηση του, διότι ο καπιταλισμός έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και το απέδειξε τους τελευταίους τρεις αιώνες τουλάχιστον), αποτελεί μάλλον το κύριο ζήτημα που ταλανίζει την Ευρώπη, κάτι που γίνεται εμφανές με την υποστήριξη των κοινωνικών  αντιλήψεων όπως αυτές των «Πρασίνων» και των «Νεοσυντηρητικών».

Η Ευρώπη, αφού δεν αμφισβήτησε το φιλελευθερισμό, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και τώρα προσπαθεί με την ενίσχυση αυτών των κοινωνικών ρευμάτων, να τροποποιήσει  την «υπάρχουσα μορφή του καπιταλισμού».

Στη χώρα μας δεν έγινε προεκλογικά καμιά τέτοια συζήτηση, διότι ο λαϊκισμός της κυβέρνησης δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική διαβούλευση για την οικονομική πορεία που ακολουθεί η Ε.Ε. Η οικονομική πορεία της χώρας μας τα τελευταία έτη απέδειξε ότι η στυγνή εφαρμογή «ταμειακών προγραμμάτων», χωρίς σύνδεση αυτών με αντίστοιχους παραγωγικούς στόχους, δεν μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «δημοκρατία» 

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Σύμβουλος
Msc Εφαρμοσμένης Λογιστικής & Ελεγκτικής

allagh oik arth