Στο 80% του ΑΕΠ τα χρέη των φορολογουμένων!

Η γλώσσα των αριθμών, στυγνή και αμείλικτη, δείχνει πολλές φορές την ωμή πραγματικότητα. Σήμερα,

οι αριθμοί μπορούν να περιγράψουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσα στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο εκτινάχθηκε στα 104,7 δισεκατομμύρια ευρώ (πριν από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατυμπάνιζε ότι θα… έσκιζε τα μνημόνια, με έναν νόμο κι ένα άρθρο, το χρέος ήταν 73,7 δισ.).

Σήμερα, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο! Και δεν χρωστούν… πενταροδεκάρες, καθώς το σύνολο των οφειλών τους προσεγγίζει πλέον το 80% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)! 

Είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ανελέητη και σκληρή φοροεπιδρομή. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν να αποχωρήσει, προχώρησε σε ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, σε 120 δόσεις, υλοποιώντας ένα επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας.   

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των οφειλών, υποβλήθηκαν περισσότερες από 45.000 αιτήσεις, με τον αριθμό των αιτήσεων να αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το προσεχές χρονικό διάστημα. Το ύψος των οφειλών που αφορούν οι 45.000 αιτήσεις ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 311 εκατ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα 91 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις.

Όμως οι φορολογούμενοι, δεν έχουν σήμερα χρέη μόνον προς το Δημόσιο. Υπάρχουν επιπλέον οφειλές, ύψους 35 δισ. ευρώ, προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που μπήκαν κι αυτές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρόκειται για οφειλές οι οποίες, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν αποτελέσει μέρος του δημοσίου διαλόγου, διότι δεν κρίνονταν σημαντικές.

Όσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αυτή καθ’ αυτή, είναι ημιτελής, καθώς δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «αντίδοτο» στην ανεργία, αφού μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επιπλέον, επιβάλλει τόκους πολύ υψηλότερους απ’ αυτούς με τους οποίους το Δημόσιο εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τους ιδιώτες.

Σημειωτέον ότι, τον Δεκέμβριο του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είχε νομοθετήσει 100 δόσεις, ώστε να ρυθμίσουν οι ιδιώτες τα χρέη που δημιουργήθηκαν προς το Δημόσιο κατά την πρώτη πενταετία των μνημονίων. Ο συγκεκριμένος νόμος τροποποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όμως μετά την φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η απερχόμενη κυβέρνηση, όσοι εντάχθηκαν σε εκείνη τη ρύθμιση ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις παλαιές και τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις τους.  

Έτσι σήμερα, με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει το επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για νέα, μακρόπνοη ρύθμιση των οφειλών. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα THESSNEWS

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός Σύμβουλος
Msc Εφαρμοσμένης Λογιστικής & Ελεγκτικής

80eap