Συνεδρίαση Τομέα - Γραμματεία Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδρίασαν χθες τα μέλη του «Τομέα - Γραμματεία Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ», υπό την προεδρεία του Συντονιστή Δημήτρη Πανοζάχου, στα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση:

  1. Πορεία εφαρμογής «Καλλικράτη» στην Κεντρική Μακεδονία
  2. Αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κατά τη συνεδρίαση τονίσθηκε ότι στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» επικρατεί πλήρης σύγχυση, καθώς λίγες ημέρες πριν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, στην αιρετή περιφέρεια από την κυβέρνηση -όπως ο Καλλικράτης προβλέπει- οι περιφέρειες υπολειτουργούν, αφού με ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι μετατάξεις υπαλλήλων και υπάρχει πλημμελής στελέχωση των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση όπως επισημάνθηκε, κλείνει το μάτι σε απόψεις που διατυπώνονται για μετάθεση του χρόνου μεταβίβασης- των προκαθορισμένων από το νόμο- αρμοδιοτήτων με πρώτη και καλύτερη τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ενώ αγνοείται η τύχη της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων όπως για τα θέματα υγείας. Καθημερινά επιβεβαιώνεται η αποτυχημένη διοικητική αναδιάρθρωση που βεβιασμένα επιδίωξε να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Καλλικράτη, με γεγονότα όπως η μαζική αδυναμία αυτοδιοικητικών φορέων να εκλέξουν «συμπαραστάτη του πολίτη» ή η τοποθέτηση σε αργία του εκλεγμένου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τον διορισμένο από την κυβέρνηση Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Γενικής Διοίκησης. Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται άμεσα η επανεξέταση και η βελτίωση ή τροποποίηση του Καλλικράτη.

Ο τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω στη διοικητική αποκέντρωση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν όλες τις αιρετές περιφέρειες και ειδικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων που προβλέπεται στο νόμο που η ίδια ψήφισε, ειδάλλως θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά την πολιτική και διοικητική ανικανότητά της.

Αναφορικά με το θέμα συζήτησης για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο τομέας της Πολιτικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ διαπιστώνει, ότι αναπτυξιακά ολισθαίνει όλο και περισσότερο η περιφέρεια που αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας. Με απορρόφηση μόλις λίγο πάνω από 25% στο σχετικό ΠΕΠ του ΕΣΠΑ και με τελικό ορίζοντα το 2015, με υποβληθείσες προτάσεις στον αναπτυξιακό νόμο που δεν ξεπερνούν τις 20 - αντίθετα με το παρελθόν που ήταν πολλαπλάσιες- η σύγχρονη κοινωνική μάστιγα -η ανεργία- θα αυξάνεται συνεχώς και η ύφεση θα επεκτείνεται. Η ΝΔ, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υποστηρίζει τη διοικητική αποκέντρωση της χώρας και την ενίσχυση των περιφερειών ως θεσμό και ως οικονομικές οντότητες, ενώ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπάρχει άμεσος αναπτυξιακός σχεδιασμός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί η γειτνίαση με χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, συγκρινόμενες με το φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος επί ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε περεταίρω μείωση του παραγωγικού ιστού της περιφέρειας.

Για επιβεβλημένη αξιοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ έκαναν λόγο τα μέλη της Γραμματείας τονίζοντας την ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τη διάθεση ιδιωτικών κεφαλαίων να επενδύσουν σ’ αυτά με στόχο και σκοπό το κοινωνικό όφελος.

Η πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον καθρέφτη της ίδιας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνικής ζωής του τόπου. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα και αποφάσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των γεωγραφικών και φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι άλλοι για μας, η πατρίδα θα είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, τόνισε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ, Δημήτρης Πανοζάχος.

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση