Επί ΝΔ 5η και επί ΠΑΣΟΚ πάλι στα τελευταία της ουράς- Απάντηση σε κείμενο του Δ. Μάρδα

 Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Μάρδας Δημήτρης ως πανεπιστημιακός δεν γνωρίζει ότι :

- Οι πίνακες κατάταξης των χωρών της Ε.Ε για την απορροφητικότητα των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντάσσονται από την ίδια την Ε.Ε και όχι από τις ενδιαφερόμενες χώρες.


- Το ανακάτεμα μεταξύ του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ υπάρχει μόνο στη σκέψη αυτών που θέλουν να παραποιήσουν την αλήθεια ή δεν γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

- Το ύψος της απορρόφησης εξαρτάται και από το έτος υλοποίησης του χρηματοοικονομικού προγράμματος που βρισκόμαστε. Το πρώτο έτος δηλαδή δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο 40% ή 50% γιατί μόλις έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα. Έτσι η κυβερνητική ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κρίνεται από τη σειρά κατάταξης στον πίνακα της ΕΕ και όχι από το απόλυτο νούμερο απορροφητικότητας. Κρίνοντας όλες τις χώρες της Ε.Ε με τις ίδιες προϋποθέσεις εξάγεις σωστά συμπεράσματα για την «καλή κυβερνητική – αποτελεσματική – προσπάθεια» . Έτσι η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 5η και σήμερα είναι μετά την 15η θέση. Η διολίσθησή της αποδεικνύει τη μείωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς στην Ευρώπη.

- Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η χρονική στιγμή που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ ήταν κατά την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2007 -2013 (έτσι λέγεται στην Ε.Ε. η περίοδος ΕΣΠΑ) και άρα είχε να αντιμετωπίσει και τις συνολικές διαπραγματεύσεις για τον τρόπο δόμησης και καθορισμού λειτουργίας του όλου προγράμματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ τα βρήκε όλα έτοιμα. Παρόλα αυτά, η ΝΔ κατάφερε η Ελλάδα να είναι η δεύτερη μόλις χώρα της οποίας εγκρίθηκε το πρόγραμμα από την Κομισιόν. Άρα ξεκίνησε πολύ νωρίς της υλοποίησης του.

- Η εξήγηση της «παύσης απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων» από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην «εκδικητική του στάση» απέναντι στην ΝΔ. Προέταξε το κομματικό καλό έναντι του Εθνικού. Αντί λοιπόν να προχωρήσει την υλοποίηση των προγραμμάτων όπως είχαν ξεκινήσει από την ΝΔ, επέλεξε να καθυστερήσει την εκτέλεση τους, για να μη φαίνεται ότι υλοποιεί προγράμματα που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Κλασικό παράδειγμα είναι το «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα ήταν έτοιμο αλλά το «πάγωσε» για να το επαναφέρει 18 μήνες αργότερα. Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος. Άλλωστε και ο επικαλούμενος επανασχεδιασμός, ουσιαστικά κατέληξε σε μια επιπλέον γραφειοκρατία.

- Για τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων από μεριάς της χώρας μας, τα πρώτα έτη χωρίς την καταβολή της Εθνικής Συμμετοχής, νομίζω ότι πρέπει να αρκούνται όλοι στο «Μπράβο στη ΝΔ» που τα κατάφερε στην διαπραγμάτευση. Αντί λοιπόν να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα που του προσέφερε η ΝΔ επιδιώκει να της προσάψει και ευθύνες !!!

- Για τα αναγραφόμενα περί των συνεχιζόμενων έργων έπρεπε ο κ. Μάρδας να γνωρίζει ότι σε κάθε μεταβατική περίοδο όπως από το Α’ ΚΠΣ στο Β’ ΚΠΣ , από το Β’ ΚΠΣ στο Γ’ ΚΠΣ , από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία για συνυπολογισμό τυχόν συνεχιζόμενων έργων. Η μεθοδολογία αυτή συμφωνείται κάθε φορά μεταξύ της Κομισιόν και της Ελλάδος. Περιττό λοιπόν να αναφερθώ στις ανακρίβειες που γράφονται αφού είναι λάθος ο συνολικός συσχετισμός. Αν όμως επιθυμεί ο κ. Μάδρας να έχει ιστορικά και σωστά στοιχεία τότε έχει ενδιαφέρον να αναζητήσει τι παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ ως Β’ ΚΠΣ και ως αρχή του Γ’ ΚΠΣ στην ΝΔ και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν στη χώρα μας από την «διαχείριση ΠΑΣΟΚ» των ευρωπαϊκών κονδυλίων 1994-2004.

- Τέλος θεωρώ αδιανόητο ότι ο κ. Μάδρας ξέχασε να αναφέρει ότι η Ελλάδα επί ΝΔ κατάφερε το ακατόρθωτο. Να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα απ’ όσα φαντάζονταν κανείς στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για 18 δις € και ο κ. Καραμανλής κατάφερε και εξασφάλισε για τη χώρα 20δις €.

Τα συμπεράσματα είναι:

1. Στο ΕΣΠΑ επί ΝΔ η Ελλάδα ήταν 5η και επί ΠΑΣΟΚ, σε ένα χρόνο έπεσε κάτω από την 15η θέση στην κατάταξη της Ε.Ε.

2. Η ΝΔ έδωσε και κέρδισε δύο πολύ μεγάλες μάχες: Το ποσό που προορίζεται για την Ελλάδα και τη δυνατότητα της μη καταβολής της Εθνικής συμμετοχής τα πρώτα έτη.

3. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να «τρέξει» τα προγράμματα για να μη χαθούν τα χρήματα  και ο λαός που πρέπει να πληροφορείται την αλήθεια θα κρίνει !!!!

 

Απάντηση στο κείμενο του κ. Μάρδα που δημοσιεύθηκε στο blogs taxalia (2-5-2011)

Του ΠΑΝΟΖΑΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ
Μέλος του της ΕΓ της ΝΔ
Πρώην ΓΓ της περιφέρειας Ηπείρου
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση