Περικοπές μισθών ή βελτίωση παραγωγικότητας;

Αν δεν απαντήσουμε με τα «σωστά αντίδοτα»  στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, δε θα μπορέσουμε να τη ξεπεράσουμε.

Κύριο αίτιο  της κρίσης, είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος, δημιούργημα της αντιπαραγωγικής  οικονομίας μας.

Η παραγωγικότητα μιας οικονομίας εξαρτάται  πρώτιστα από την λειτουργία του κράτους.

Ένα αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό κράτος, δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή ανταγωνιστική οικονομία.

Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο, απαιτεί μια κρατική μηχανή με αυξημένη παραγωγικότητα. Για να γίνει το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεσματικό και παραγωγικό,  χρειάζεται σαφώς περιστολή σπαταλών και μεταρρυθμίσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις όμως πρέπει να οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης και όχι να λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που βιώνουμε σήμερα  με την  αναποτελεσματική εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Ως τώρα,  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλαβε  μόνο μέτρα   «περιορισμού δαπανών»,  μερικά μάλιστα  δεν αποτελούσαν σπατάλες, όπως  οι χαμηλές συντάξεις.

Δεν είδαμε όμως  μέτρα που να στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής. Πολύ περισσότερο δε, δεν είδαμε μέτρα που να βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας των ιδιωτών στη χώρα.

Νομίζω, ότι ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από τους δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρουν  στην πατρίδα με αύξηση της απόδοσης εργασίας τους και  όχι με περιορισμό των αποδοχών  τους.

Όπως σωστά αναφέρει συχνά  ο πρόεδρος της Ν.Δ., τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το 2010 είναι υπεραρκετά για την κρίση που βιώνουμε.

Πρέπει άμεσα  να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη της χώρας.

Οικονομική  ανάπτυξη χωρίς παραγωγικό δημόσιο τομέα δεν γίνεται.

Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την  κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Όσο και να περιορίζονται οι δαπάνες του κράτους, αν δεν παράγεται έργο από τις υπηρεσίες του, δεν πετυχαίνουμε τον Εθνικό στόχο της αποδέσμευσής μας από την «Τρόικα»,  αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας,  εάν υπολειτουργεί  η κρατική μηχανή .

Σήμερα είναι εμφανής η αύξηση της αντιπαραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, μετά τη λήψη των οικονομικών  μέτρων  του 2010.

Απαιτείται άμεσα  να συμβιβαστεί η κυβέρνηση με την ιδέα «ότι μπορεί να υπάρχει και άλλη πορεία.

Μπορεί να έχει δίκαιο ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ. Να μην χρειάζονται άλλα  χαράτσια  στο λαό, αλλά  η στροφή στις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές.»

Μέχρι η κυβέρνηση να κατανοήσει τι σημαίνει πραγματικά ένα κοινωνικό φιλελεύθερο σύστημα, ας ζητήσουμε όλοι από τους  δημοσίους υπαλλήλους να προσφέρουν στην πατρίδα,  αυξάνοντας την εργασιακή τους απόδοση.

Το χρωστούν άλλωστε και οι ίδιοι στα παιδιά τους και στα παιδιά μας !!!!

 

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση