………και φορολογικές διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλλοδαπών;

Υπάρχουν στιγμές που έχουμε βιώσει στην καθημερινότητα μας και  μας προβληματίζουν για το τι έφταιξε και η χώρα μας έφτασε ως εδώ.

Όταν όμως και τις δύσκολες αυτές στιγμές έρχεσαι αντιμέτωπος με επιλογές της Ελληνικής Κυβέρνησης, που επιλέγει να διακρίνει οικονομικά τους κατοίκους της χώρας, σε Έλληνες και ξένους και να μεροληπτεί αρνητικά έναντι των Ελλήνων, τότε σκέφτεσαι  αν  η χώρα μπορεί να βρει μαχητές σε αυτόν τον «πόλεμο» που βρίσκεται.

Συγκεκριμένα :

Στο περιβόητο φορολογικό νόμο  που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Ν. 3842/2010) στο άρθρο 9, προβλέπεται να θεωρείται επιπλέον εισόδημα (από μισθωτές υπηρεσίες)  μέρος της αξίας του αυτοκινήτου που παρέχουν προς χρήση  οι εταιρίες σε στελέχη τους.

Είναι μια ρύθμιση που  χρήζει περαιτέρω ανάλυσης από άποψης επιστημονικής, αλλά αυτό δεν είναι το σημερινό μας θέμα .

Το μεγάλο ζήτημα προέκυψε με την έκδοση της Ερμηνευτικής Υπουργικής  Εγκυκλίου  ( ΠΟΛ. 1135/4-10-2010) στην οποία αναφέρεται:

«Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και για τους εκπροσώπους ή διαχειριστές στην Ελλάδα αλλοδαπών ή ημεδαπών επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Φ.Ε.Κ. 132Α΄) ή του Ν.27/1975 (Φ.Ε.Κ. 77Α΄), όταν τα πρόσωπα αυτά είναι Έλληνες υπήκοοι ή έχουν ελληνικό διαβατήριο».

Τι σημαίνει αυτό; 

Ότι υπάρχουν εταιρίες όπου αν ο διοικών είναι Έλληνας,  πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο, ενώ αν είναι ξένος απαλλάσσεται.

Και αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο Α.Ν. 89/67 αφορά ξένες επενδύσεις εμποροβιομηχανικών εταιριών και ο Ν. 27/75 αναφέρεται στη φορολογία πλοίων.

Σωστά δίνουμε φορολογικά κίνητρα για ξένες επενδύσεις στη χώρα,  αλλά ……είναι ανάγκη να τους δίνουμε και φορολογικά κίνητρα για να προσλαμβάνουν ξένους διευθύνοντες συμβούλους;

Μήπως μετά τον πρωθυπουργό που πιστεύει ότι μόνο οι ξένοι επιστήμονες είναι ικανοί για σύμβουλοί του και το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουν ξένους διευθυντές για να προκόψουν;

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη αφορά πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα και αυτοί που θα την δώσουν είναι οι Έλληνες.

Ανταγωνιστική Ελληνική Οικονομία χωρίς Έλληνες δεν γίνεται !!!!!!

 

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

Δημοσίευμα στο http://taxalia.blogspot.com


 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση