Επιτροπή για τα οικονομικά στοιχεία Ξανά «Γουδί»; (Εφημερίδα Μακεδονία)

Έντονη είναι η συζήτηση που γίνεται τις μέρες αυτές για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί παραποίηση οικονομικών στοιχείων που έχουν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στα στοιχεία του 2009, με βασικά επιχειρήματα που αντλούνται από την περίφημη «έκθεση εμπειρογνωμόνων», της επιτροπής δηλαδή που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η επιτροπή όμως:

-       Πώς κατέληξε  στο συμπέρασμα για  αποστολή ψευδών στοιχείων, όταν πλήρη απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2009 θα αποσταλούν τώρα. Το Μάρτιο και Απρίλιο του 2010 δηλαδή. Μήπως απλά πρόκειται για λανθασμένες εκτιμήσεις;

-      Γιατί δεν εντόπισε την απόκρυψη ενός μεγάλου χρέους που επαναδιαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 και αφορούσε swaps που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000-2002;

Ο κ. Βασίλειος Μανεσιώτης , Διευθυντής – Σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της 10-2-2010 της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όταν ρωτήθηκε σχετικά «Κάνετε εκτίμηση;» ήταν απόλυτος, «Ναι. Εκτίμηση».

Γιατί  τα περιβόητα στοιχεία, είναι η μη ορθή ενσωμάτωση των εκτιμήσεων που υπήρχαν,  απεσταλμένα στις 2 Οκτωβρίου 2009. Μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

Και ποιος δεν γνωρίζει σ’ αυτήν τη χώρα, ότι προεκλογικά  και  δύο μέρες  πριν τις εκλογές δυστυχώς «δεν εργάζεται το δημόσιο»;

Στην ίδια συνεδρίαση, ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, παραδέχεται ότι λίγες μέρες αργότερα -21 Οκτωβρίου 2009, επί της θητείας του - έγινε λανθασμένη αποστολή στοιχείων για τα νοσοκομεία, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Ποια η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων; Στην  ουσία καμία,  γιατί και στις δύο περιπτώσεις οι δημόσιες υπηρεσίες εργάστηκαν με την ίδια νοοτροπία:

«Ας κερδίσουμε λίγο χρόνο και θα δούμε. Μετά έχει ο Θεός».

Όποιος μελετήσει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης που αναφέρεται στο «περιβόητο πόρισμα» και γνωρίζει βασικά οικονομικά και την ιστορία των δημόσιων οικονομικών της χώρας,  δε θα εκπλαγεί καθόλου, γιατί όσα λέγονται  και αναφέρονται, είναι αυτά που ταλανίζουν την οικονομία της Ελλάδας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Αν όμως έτσι είναι τα πραγματικά γεγονότα, γιατί  το ΠΑΣΟΚ  επιλέγει μεταξύ της εθνικής συναίνεσης και της εθνικής διχόνοιας,  το δεύτερο;

Απλά: Η Κυβέρνηση αναζητά δικαιολογία για να καλύψει την πολιτική της αδυναμία,  καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της υποσχέσεις - δεσμεύσεις και γιατί δε θέλει να διαψευστεί στο προεκλογικό σύνθημα: «λεφτά υπάρχουν». Έτσι προτιμά  να απεμπολήσουμε, ως χώρα, την εθνική συναίνεση που απλόχερα προσέφερε η μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ)  και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς, από το να παραδεχθεί το προεκλογικό της λάθος.

Επιλέγει να προτάξει το μικροκομματικό συμφέρον, αντί  της συνεργασίας με τη μείζονα αντιπολίτευση  για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την «ανάταση της οικονομίας μας».

Αυτή η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ είναι το επιστέγασμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε από την ημέρα που δεν αναγνώριζε την  επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελληνική Οικονομία.

Πολλές  ευρωπαϊκές χώρες  προέβησαν σε πολλαπλές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών τους.  Η Γερμανία ξεκίνησε από πολύ μικρότερο δημόσιο έλλειμμα και οδηγήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο. Η ίδια η Ε.Ε. αναθεώρησε τουλάχιστον τρεις φορές τα οικονομικά στοιχεία.

Ποια η διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες;

Την ώρα που οι άλλες χώρες προχωρούσαν  - στη διάρκεια του 2009- σε λήψη μέτρων, εμείς προχωρούσαμε σε εθνικές εκλογές !!!!!

Την ώρα που άλλες χώρες προχωρούσαν σε εθνικό διάλογο και εθνική συμφωνία,  εμείς ακούγαμε την τότε αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, να δηλώνει ότι σε εκατό ημέρες το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν «είδε την παγκόσμια οικονομική κρίση που έρχονταν» αλλά επεδίωκε με κάθε τρόπο να γίνει κυβέρνηση. Ούτε λέξη για εθνική συναίνεση.

Βεβαίως και η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση του λαού για «επανίδρυση του κράτους». Βεβαίως και δε χειρίστηκε αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Αλλά η βασική αιτία της οικονομικής κρίσης της χώρας  δεν είναι το «μεγάλο άπλωμα του κράτους»;  Και ποιος προωθούσε  μετά την μεταπολίτευση τουλάχιστον αυτήν την αντίληψη στη χώρα; Δεν την προωθούσε  η αριστερά;

Δεν την υιοθέτησε  το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 ως κυβέρνηση; Πόσο ήταν το δημόσιο χρέος το 2004 που ανέλαβε τη  διακυβέρνηση η ΝΔ;  Δεν  ήταν 112% του ΑΕΠ;

Ποιος θα ζητήσει επιτέλους συγνώμη για αυτόν τον εκτροχιασμό; Πότε κάποιος της αριστεράς θα δηλώσει  ότι η πολιτική του «μεγάλου κράτους» ήταν λάθος;

Πότε θα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους;

Σήμερα που η ΝΔ -ως αντιπολίτευση, μετά την εκλογική της ήττα- φώτισε το δρόμο της εθνικής συναίνεσης, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Για την κυβέρνηση είναι ποιο εύκολο να κάνει το επόμενο βήμα.

Πρέπει να επιλέξουμε… «Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για λάθος οικονομικές - επιστημονικές εκτιμήσεις  ή εθνική συναίνεση για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να δούνε τα παιδιά μας μια νέα Ελλάδα»…

 

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση