Οικονομική Κρίση και πολιτικές επιλογές - Σερραϊκό Θάρρος

Οι ημέρες περνούν, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας διογκώνεται και η κυβέρνηση έχει προτάξει την προσπάθεια της να αποδείξει ότι βασικός  υπαίτιος της οικονομικής δημόσιας καταβαράθρωσης είναι η κυβερνητική  θητεία των 5,5 ετών της Ν.Δ, αντί να ασχολείται καθημερινά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Η συζήτηση για τα μέτρα ταλανίζει ήδη τη χώρα τέσσερεις μήνες. Όσοι και  οι μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα  επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δυσκολίες στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Η δυσκολία ξεκινά από την αδυναμία να εντοπίσει ή και να παραδεχθεί την πραγματική αιτία της οικονομικής περιπέτειας που βιώνει η πατρίδα μας.

Επιμένει η κυβέρνηση να αποδίδει την κρίση στο μεγάλο δημόσιο έλλειμμα της χώρας  το 2009 και κατά συνέπεια να βαφτίζει υπαίτιο την ΝΔ. και την κυβερνητική της θητεία.

Αναζητώντας την αλήθεια οδηγείται κανείς στo συμπέρασμα, ότι  αν ήταν σωστή αυτή η οικονομική θεώρηση, τότε έπρεπε να βιώνουν  ανάλογη κρίση και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Μεγάλη Βρετανία που το έλλειμμα ανέρχεται περίπου στο ίδιο ύψος με το δικό μας , η Ιρλανδία κλπ.

Επίσης θα έπρεπε  η χώρα μας να έχει ξαναπεράσει ανάλογη οικονομική κρίση το 1989 όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε την εξουσία με το δημόσιο έλλειμμα να είναι 14,3%!!!!

Δε συμβαίνει όμως κάτι ανάλογο, ούτε στην Μεγάλη Βρετανία, ούτε και στη χώρας το 1989, γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Το δημόσιο χρέος.  Αυτό είναι που σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο έλλειμμα μας έφερε «προ της πτώχευσης».

Όσα επικοινωνιακά θαύματα και να μπορεί να πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ  να χρεώσει τον υψηλό δημόσιο χρέος στην Ν.Δ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ γιατί 112% του ΑΕΠ το παρέδωσε το 2004 περίπου στο ίδιο μέγεθος βρίσκεται και σήμερα με μια μικρή παρένθεση τα έτη 2005- 2008 όταν μειώθηκε περίπου στο 94%.

Αν θέλουμε λοιπόν να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης πρέπει να ανατρέξουμε  στις πολιτικές που οδήγησαν το δημόσιο χρέος σε ύψος πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Πρέπει λοιπόν να επαναφέρουμε στην σκέψη μας ποιοι  προωθούσαν επιλογές «μεγάλου κράτους», ποιοι προσπαθούσαν να   κρατικοποιήσουν όλες τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Είναι ώρα ευθύνης και  οι πολιτικοί που προέβησαν σ’ αυτά τα λάθη να τα αναγνωρίσουν  και αν έχουν τη δύναμη να ζητήσουν και συγγνώμη από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι λύσεις που προτείνονται από την Ε.Ε. είναι ακριβώς τα αντίθετα αυτών των επιλογών. Είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, η απελευθέρωση επαγγελμάτων.

Έχει λοιπόν ιστορική υποχρέωση το ΠΑΣΟΚ μια και τα περιγραφόμενα αποτυπώνουν την πολιτική του τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια,  να ζητήσει μια συγνώμη από τους πολίτες αυτής της χώρας  και στη συνέχεια να αναζητά αλλού ενόχους.

Πρέπει να δηλώσει δημόσια ότι οι σοσιαλιστικές του επιλογές, οδήγησαν εδώ τη χώρα. Μόνο με την πραγματική αναγνώριση των λαθών έχουμε ελπίδα να οδηγηθούμε στις σωστές λύσεις.

Και η Ν.Δ όμως πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Δεν είναι πολιτικά κατανοητό μια δεξιά παράταξη να αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας με δημόσιο χρέος 112% και να το παραδίδει στα ίδια μεγέθη.

Δεν μείωσε το κράτος όσο μπορούσε, δεν προχώρησε στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης όπως έπρεπε, δεν υλοποίησε την διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν συνέτριψε τα ολιγοπώλια, είτε στον τομέα των προϊόντων, είτε στον τομέα των υπηρεσιών επιβάλλοντας μια καθαρή φιλελεύθερη πολιτική.

Και αν έτσι αποδεικνύεται  ότι η   πραγματική αιτία της κρίσης είναι η εκτίναξη του  δημόσιου χρέους  κυρίως από την δεκαετία του 80, τα γεγονότα της τελευταίας διετίας μπορούν να εξηγήσουν την «μανία» των ευρωπαίων εταίρων μας  να «πάρουμε πρώτα τα μέτρα και μετά να περιμένουμε την υποστήριξη».

Γιατί πώς να εμπιστευθούν ένα πρωθυπουργό- τον κ. Γ.Παπανδρέου -   που ακόμη και λίγους μήνες πριν -  στη  διάρκεια του 2009- όταν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε λάμβαναν σκληρά μέτρα για να προστατευθούν οι οικονομίες τους από την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αυτός ζητούσε επίμονα εκλογές – γιατί αυτό ήταν το κύριο ενδιαφέρον του – δηλώνοντας μάλιστα απόλυτη αντίθεση  σε κάθε μέτρο μεταρρύθμισης επικαλούμενος ότι δεν χρειάζονται  γιατί στη χώρα «λεφτά υπάρχουν» .

Πώς να γίνει πιστευτός ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις όταν λίγους μήνες νωρίτερα  δήλωνε ότι θα «επανακρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα», θα επαναφέρει τον ΟΤΕ  στο κράτος.

Πώς να αποδεχθούν οι εταίροι μας ότι ο σημερινός μας πρωθυπουργός μπορεί  να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, όταν δεν μπορούσε να καταλάβει  λίγους μήνες νωρίτερα, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν για να ενισχυθεί «το κεφάλαιο και οι πλούσιοι» αλλά πέτυχε να μην «κλείσει» καμία τράπεζα στην Ελλάδα και να προστατευθούν  οι καταθέσεις του λαού. Ακόμη και στην Γερμανία πτώχευσαν  τράπεζες.

Μη αποδοχή όμως των πραγματικών αιτίων της οικονομικής κρίσης που εκτροχίασε  τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, οδηγεί σε λάθος διάγνωση και κατά συνέπεια σε λάθος θεραπεία ή στην καλύτερη περίπτωση σε ημίμετρα.

Η Κυβέρνηση λοιπόν αναζητά δικαιολογία για να καλύψει την πολιτική της αδυναμία  καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της υποσχέσεις - δεσμεύσεις και γιατί δεν θέλει να διαψευστεί στο προεκλογικό σύνθημα: «λεφτά υπάρχουν». Έτσι προτιμά  να απεμπολήσουμε, ως χώρα, την εθνική συναίνεση που απλόχερα προσέφερε η μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ)  και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς από το να παραδεχθεί το προεκλογικό της λάθος.

Σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία . Η ΝΔ –ως αντιπολίτευση, μετά την εκλογική της ήττα – φώτισε τον δρόμο της εθνικής συναίνεσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Για την κυβέρνηση είναι ποιο εύκολο να κάνει το επόμενο βήμα.

Ο λαός ανεξάρτητα υπό ποιες συνθήκες, επέλεξε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πλέον  η πίεση της ψήφου του λαού . Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει απελευθερωμένο πολιτικά τις επιλογές του. Πρέπει να επιλέξει με κριτήριο το μέλλον της χώρας. Ας μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ας  ακούσει και μια φορά αυτούς που η παγκόσμια ιστορία αλλά και της πατρίδας μας δικαίωσαν  τις ιδέες τους.

 

Πανοζάχος Δημήτρης

Οικονομολόγος

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Σερραϊκό Θάρρος
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση