Γκέτσης Άρτας Εβδομαδιαία

Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της  διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ πως  βλέπεται την πορεία της χώρας;

- Δυστυχώς η Κυβέρνηση δείχνει ότι μόλις τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και φυσικά το ΠΑΣΟΚ, πέραν όλων των άλλων είναι αντιμέτωπο με την ανεύθυνη αντιπολίτευση που πραγματοποίησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κυβέρνηση δείχνει ακόμη ότι δεν γνωρίζει τι πραγματικά χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση και να ξεφύγει από αυτή. Γι αυτό και τα μέτρα που ανακοινώνει είναι μονόπλευρα. Συνάμα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος δηλώνουν ότι ο τρόπος που πολιτεύονται είναι ασύμβατος με την φυσιογνωμία του κινήματος.

Πρόκειται για λαϊκισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και να μην αποδώσει κανένα μέτρο.

Είναι καιρός πια να αφουγκραστούν και αυτούς που η ιστορία δικαίωσε τις επιλογές τους όπως  η ένταξη στην τότε ΕΟΚ.

Οι εκλογές έγιναν. Ας λειτουργήσουν πλέον απελευθερωμένοι από τις μικροπολιτικές τους και ας προτάξουν το εθνικό συμφέρον έναντι του μικροκομματικού .

Και στην Ήπειρο; Πως κρίνεται τους πρώτους μήνες της διαδόχου σας, της νέας Γ.Γ. της περιφέρειας;

Δυστυχώς και στην Ήπειρο συμβαίνει ότι και σε επίπεδο χώρας. Πάγωσαν τα πάντα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και αιτία.

Και γίνομαι συγκεκριμένος:

-         Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Νομό Ιωαννίνων, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας

-         Πόσο χρόνο χρειάζεται για να προωθήσει τις μελέτες για τους βιολογικούς καθαρισμούς και τις αποχετεύσεις των οικισμών περί του Αμβρακικού;

-         Πόσο χρόνο χρειάζεται κανείς για να κατανοήσει την σημαντικότητα του πολιτιστικού πάρκου της Νικόπολης;

-         Πόσο χρόνο χρειάζεται για να συνειδητοποιήσει κανείς την εθνική σημασία του έργου σύνδεσης Ηγουμενίτσας – Τεργέστης;

Θέλω να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Όταν κάποιος δεν γνωρίζει πως λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό σύστημα και γενικότερα τα οικονομικά του κράτους, τότε εύκολα μπερδεύει τις τρέχουσες οφειλές του με τα «κρυφά χρέη» όπως ήταν αυτά που είχε αφήσει το ΠΑΣΟΚ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004».

Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω δημόσιο διάλογο με την νυν Γενική Γραμματέα για τα θέματα αυτά και για πολλά άλλα. Το είπα και παλιότερα αλλά ακόμη περιμένω. Περιμένω να ακούσω την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Ήπειρο και τις προτεραιότητες που θα μπουν.

 

Τι πιστεύεται ότι κέρδισε η Ήπειρος από την κυβέρνηση της Ν.Δ;

Η Ήπειρος αποτελούσε κυβερνητική προτεραιότητα. Ήταν πρωταγωνίστρια στην πολιτική σκηνή της χώρας. Από την πρώτη ημέρα υπήρξε σχεδιασμός και συγκεκριμένοι στόχοι.

Στόχοι όπως:

-         Άρση της απομόνωσης με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και την κατασκευή της Ιόνιας.

-         Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου και το ΠΕΠ.

-         Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην ποιότητα και την τυποποίηση. Έτσι αυξήθηκαν τα κονδύλια για την απόκτηση σφραγίδας ποιότητας στην τυποποίηση και την παραγωγή.

-         Ενίσχυση των υποδομών που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας. Μετά το 1954-1957 για πρώτη φορά υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον για έργα άρδευσης και εγγειοβελτιωτικών το οποίο αποτυπώνεται στο αρδευτικό Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων , Πέτα – Κομπότι , Πεδιάδας Άρτας , Λάμαρης Πρεβέζης

-         Δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημοσίων έργων και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Παρέλαβα το ΠΕΠ Ηπείρου το 2004 στην τελευταία θέση και το οδηγήσαμε στις πρώτες ενώ παραδώσαμε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στις τρεις πρώτες θέσεις.

-         Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου και ένα από αυτά ήταν το περιβάλλον και η προστασία του. Προχώρησαν οι ΧΥΤΑ, έργα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί, η οριοθέτηση της λίμνης και του Αράχθου, η αποκατάσταση των χωματερών και πολλά άλλα.

-         Τέλος αυτό που είπε η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ κατά την επίσκεψη της . «Η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής πως εκμεταλλεύεται μια περιφέρεια τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να αλλάξει μοίρα και πορεία»

 

Ποια έργα θεωρείτε ότι σημάδεψαν την θητεία σας ;

Εκτιμώ ότι επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας έγινε ένα σπουδαίο έργο στην Ήπειρο. Έργο που έφερε την Ήπειρο στο επίκεντρο. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Αν θέλετε να αναφερθώ σε συγκεκριμένα έργα τότε σε αυτά θα περιλάβω τους ΧΥΤΑ, τις μελέτες που αποτελούν την βάση για το αρχαιολογικό πάρκο Νικόπολης, την σύνδεση των ορεινών περιοχών με το πρόγραμμα «Πίνδος», το άνοιγμα του τελωνείου στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την χρηματοδότηση όλων των προτάσεων για τις στεγαστικές ανάγκες της εκπαίδευσης, την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου και πολλά άλλα.

Εν τέλει τα χρόνια αυτά η Ήπειρος έπαψε να αποτελεί την πιο φτωχή περιφέρεια στην Κοινότητα και μετατράπηκε σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή.

 

Υπάρχουν θέματα ή και έργα  τα οποία πρέπει να μην παραμερίσει η νέα Γ.Γ. με αιτιολογία ότι είναι πράξεις και έργα των προηγούμενων ;

Η αντίληψη μου και η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι τα έργα δεν ανήκουν στα κόμματα ή τους πολιτικούς αλλά γίνονται για τους πολίτες και ανήκουν στους πολίτες.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για να μην πω στην κόψη του ξυραφιού και χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Τέτοια είναι η οδική σύνδεση Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, η είσοδος της πόλης των Ιωαννίνων, η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, η διαχείριση των απορριμμάτων με την προώθηση της ανακύκλωσης, το πρόγραμμα Πίνδος, η Ιόνια Οδός και άλλα.

Η Κυβέρνηση προχωρά στην τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Θα ήταν καταστροφή η επιστροφή στο παλιό καθεστώς, αυτό που ίσχυε μέχρι το 2004. Η Ήπειρος πρέπει να παραμείνει στις περιοχές που ενισχύονται με τα υψηλότερα κίνητρα στην χώρα.

 

Πως κρίνεται την αυτοδιοίκηση  της Ηπείρου; Πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο Καλλικράτης;

Διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης. Διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς ενίσχυση της αποκέντρωσης και μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια δεν υπάρχει.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς χρήματα δεν γίνεται αλλά δεν επιτρέπεται και συνταγματικά. Στο Πρόγραμμα  Σταθερότητας που κατέθεσε στις αρχές του έτους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μείωση των κονδυλίων για την αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να συζητήσουμε για την νέα οργάνωση της αυτοδιοίκησης αλλά με :

  1. Συγκεκριμένο πίνακα αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν
  2. Με συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους οικονομικούς πόρους
  3. Με συγκεκριμένους γεωγραφικούς χάρτες

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε επτά μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε το εκλογικό σώμα. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε και στον Καποδίστρια. Αν τότε είχε πετύχει ίσως σήμερα να μην χρειάζονταν μια νέα μεταρρύθμιση.

Η αυτοδιοίκηση είναι  συνδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε λαό. Για παράδειγμα, οι Αγγλοσάξωνες δεν έχουν παράδοση αντίθετα από την Γερμανία και την Γαλλία . Δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση χωρίς συμμετοχή του λαού στις συζητήσεις. Ναι λοιπόν στην διοικητική μεταρρύθμιση αλλά με ουσιαστικό διάλογο που θα ξεκινήσει από τις αρμοδιότητες θα καταλήξει στους χάρτες και θα έχει περάσει από τα οικονομικά χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται για καλύτερη απόδοση του κράτους προς τους πολίτες όχι για μικροκομματικά οφέλη.

 

Ποιο είναι το μέλλον της Ν.Δ; Θα προβεί σε πραγματική αντιπολίτευση;

Η Ν.Δ είναι ένα μεγάλο κόμμα και εκπροσωπεί μια ιστορική παράταξη στην Ελλάδα. Μια παράταξη με τεράστια προσφορά στον τόπο.

Η εκλογική ήττα του Οκτωβρίου ήταν οδυνηρή, αλλά αποτελεί μια νέα αφετηρία για τη Νέα Δημοκρατία.

Συζητούμε ήδη στο πλαίσιο του προσυνεδριακού  διαλόγου για τα αίτια της ήττας, για τον νέο πολιτικό μας λόγο . Συζητούμε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα νέα παγκόσμια οικονομικά  δεδομένα και στα νέα κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας

Τα 800.000 μέλη της Ν.Δ που έτρεξαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού έδειξαν ότι έχει ρόλο η ΝΔ στο μέλλον της χώρας . Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που μας κοιτάζουν κριτικά ακόμη αλλά μας κοιτάζουν. Περιμένουν να κρίνουν την ανανέωση μας.

Ο νέος πρόεδρος άρχισε να δίνει το στίγμα του. Προσφέρει εθνική υπηρεσία όταν αντιπολιτεύεται με συναίσθημα ευθύνης  αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι σημαντικό να κάνεις προτάσεις για να υπάρξει ενίσχυση της οικονομίας όταν είσαι αντιπολίτευση. Δεν θα περιμένουμε να έρθει απλώς ο καιρός .

Μιλάμε για την εθνική μας ταυτότητα. Είχε ξεχαστεί. Είναι καιρός με αφορμή την κρίση που περνάμε να βρούμε την χαμένη ταυτότητα μας. Μόνοι πρέπει να βοηθηθούμε .

 

Πριν από λίγες ημέρες παραβρεθήκατε στα Γιάννενα σε ημερίδα της γραμματείας αυτοδιοίκησης της Ν.Δ . Θα σας έχουμε συχνό επισκέπτη;

Έχω συνδεθεί με την Ήπειρο μετά από 5,5 έτη. Είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ και είναι λογικό στο πλαίσιο των περιοδειών να επισκέπτομαι την Ήπειρο. Είναι λογικό να έχω ενδιαφέρον για τα «πολιτικά τεκταινόμενα» της . Είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου . ….. αλλά…όχι δεν θα πολιτευτώ εδώ!!!!

 

Και που σας βρίσκουμε τώρα;

Έχω στην επαγγελματική μου ενασχόληση. Βρήκα ξανά την οικογένεια μου που μου έλειψε τα 5,5 χρόνια

Ως  μέλος της Οργανωτικής επιτροπής ασχολούμαι με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τον προσυνεδριακό διάλογο.

Τέλος με απασχολεί η ιδιαίτερη πατρίδα μου, οι Σέρρες, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει κατέλθει στις τελευταίες θέσεις της οικονομικής κατάστασης, μεταξύ όλων των νομών της χώρας.

Πανοζάχος Δημήτρης

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

Συνέντευξη από τον κ. Γκέτσης

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση