Η Δεξιά,Η Αριστερά και Η Οικονομική Κρίση - Εφημερίδα το Κεντρί

Διανύουμε μόλις τον τέταρτο μήνα μετά τη σύνταξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ήδη έχει ξεπεραστεί.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δίνη της «κρίσης του δανεισμού», όταν τον Οκτώβριο του 2009 διανύαμε την «κρίση του ελλείμματος». Και αν στην «κρίση του ελλείμματος» δεν ήμασταν μόνοι, καθώς πολλές άλλες χώρες – περίπου 21 από τις 27 της Ε.Ε – είχαν ανάλογο πρόβλημα στο δημόσιο έλλειμμα, στη σημερινή «κρίση δανεισμού», είμαστε απελπιστικά μόνοι.

Αν την κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε –και πρέπει– να την επικρίνουμε για τη μη ανατροπή στα 5,5  χρόνια ενός αριστερόστροφου, σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου ανάπτυξης που επικράτησε στη χώρα μας από την δεκαετία του ’80 και μετά, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να την επικρίνουμε γιατί σε έξι μήνες κατάφερε να μας οδηγήσει στο μοναχικό δρόμο της «κρίσης δανεισμού», μακριά από την πορεία των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αν χρειάζεται «ανέμελο χαρακτήρα»  για να δηλώνει κάποιος καθημερινά ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 προήλθε από παρθενογένεση και δεν ευθύνεται για τα συσσωρεμένα χρέη της  χώρας που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτελούν τη βάση της σημερινής  κρίσης των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αποτελεί «παιδαριώδη συμπεριφορά» να αγνοεί ότι η «κρίση δανεισμού» της χώρας, επηρεάστηκε από την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων.

Τέτοια ήταν οι προ έτους δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αντιπολίτευσης, ότι θα συνέχιζε τη σοσιαλιστική του τακτική και θα επανακρατικοποιούσε τον ΟΤΕ και την Εθνική Τράπεζα. Ακόμη όταν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη  της λήψης των έκτακτων οικονομικών μέτρων, δηλώνει ότι δε συμβαδίζουν με την πολιτική του φυσιογνωμία και αφήνει να έρπει η αντίληψη, ότι μεθαύριο θα προχωρήσει στην επανάληψη των δικών του λαθών της δεκαετίας του ’80, αρκεί να μην επιτηρούν οι της Ε.Ε.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα νέα αναπτυξιακή  στρατηγική. Χρειάζεται ανθρώπους που να πιστεύουν και να προωθούν τη δημιουργία. Να επιδιώκουν  την αύξηση της παραγωγικότητας. Να επιβραβεύουν την εργασία και να μην την τιμωρούν με υπέρογκη φορολόγηση. Να πιστεύουν στις οικονομικές δυνάμεις της χώρας. Χρειάζεται πολιτική που να εμπιστεύεται τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας.

Είναι άμεση ανάγκη να «ακούσει»  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτούς που κατάλαβαν, ότι ήρθε η κρίση και δεν «κρύφτηκαν» πίσω από μικροπολιτικές μεθοδολογίες. Να ακούσει αυτούς, που έχουν τη δύναμη της αυτοκριτικής και δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Να ακούσει αυτούς, που έχουν προτάξει το εθνικό συμφέρον και όχι αυτούς που επιδιώκουν να «στήσουν νέο Γουδί» με την εξεταστική επιτροπή της      Βουλής για τη δήθεν παραποίηση των οικονομικών στοιχείων του έτους 2009, όπου δε συνέβη τίποτα παραπάνω, από ότι έχει ήδη συμβεί  το 2010. Έγινε λάθος πρόβλεψη. Όπως και το 2010. Και αν το 2009 ως πρώτο έτος με έντονη επίδραση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μπορεί να γίνει ανεκτό, πως μπορούν να χαρακτηριστούν ανάλογα συμπτώματα το 2010 όπου πλέον…όλοι γνωρίζαμε; Απλώς η κυβέρνηση πίστευε ότι με «επικοινωνιακά μέσα» θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε όλοι και ειδικότερα η κυβέρνηση ότι το  πραγματικό αίτιο της κρίσης των δημοσίων οικονομικών μας, είναι η αριστερόστροφη αντίληψη που επικράτησε στη χώρα και ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική.

Μια πραγματικά κοινωνικά φιλελεύθερη πολιτική.


Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Κεντρί
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση