Οι φόροι αυξάνονται και από τα… Αριστερά

Δημοσιεύθηκε στο site karfitsa.gr, στις 9/1/16

Όπως όλα τα τελευταία έτη έτσι και φέτος οι ελληνικές οικογένειες τις πρώτες ημέρες κάθε έτους κάνουν τους ετήσιους οικονομικούς υπολογισμούς μας . Ήλπιζαν ότι το 2016 θα ήταν το έτος που η αύξηση πληρωμής φόρων θα αποτελούσε παρελθόν. Αντίθετα απ’ ό,τι ήλπιζαν το 2016 θα πρέπει να συνεισφέρουν επιπλέον ως πολίτες αυτής της χώρας 3,2δις ευρώ. Αυτό συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του κράτους. Ό,τι άλλο λέγεται μπορεί να αποτελέσει μόνο «μέρος ενός θεατρικού έργου» αλλά όχι την πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2016.

Έτσι μπορεί να μην νοιώσουν άμεσα οι πολίτες την αύξηση της αφαίμαξης στην περίπτωση της αύξηση του φόρου εισοδήματος στις εταιρίες που προϋπολογίζεται το 2016 σε 150 εκατομμύρια αλλά θα αισθανθούν άμεσα την αρπαγή από την τσέπης τους των α) 114 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν προκαταβολές φόρου ελευθέρων επαγγελματιών β) 79 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν προκαταβολές φόρου αγροτών και η αφαίμαξη δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί με 377 εκατομμύρια ευρώ από την αλλαγή των συντελεστών της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης που καθίσταται πλέον μόνιμη από έκτακτη και η αφαίμαξη θα αγγίξει την ολοκλήρωση της με τις αυξημένες εισπράξεις του ΦΠΑ κατά 1,3 δις ευρώ που οφείλεται στις μεταβολές των συντελεστών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και το 2016 θα είναι το πρώτο πλήρες έτος που θα εφαρμοστούν.

Οι πολίτες θα αναγκαστούν για μια χρονιά ακόμη να καταβάλουν συνολικά 2,6 δις ευρώ ΕΝΦΙΑ. Όσο ακριβώς ήταν το συνολικό ποσό και το 2015 παρά την απόφαση του ΣτΕ που υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές που είναι σαφώς μικρότερες. Μάλιστα είναι πιθανόν να βρεθούμε προ εκπλήξεων με την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2016 γιατί σύμφωνα με τις διαρροές θα συμπεριλαμβάνουν και αύξηση νυν αντικειμενικών αξιών σε μη προνομιούχες περιοχές της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί η μαθηματική εξίσωση της ίδιας ετήσιας είσπραξης φόρων ακινήτων το 2016 έναντι του 2015 παρότι υποτίθεται ότι θα μειωθούν οι σχετικές επιβαρύνσεις.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να αναμένουμε και την ολοκλήρωση δύο εξαγγελιών. Η πρώτη αφορά το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μόνο με αποδείξεις δαπανών που θα έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Είναι σημαντικό μέτρο καταπολέμησης της φοροκλοπής του ΦΠΑ αρκεί κατά την εφαρμογή του οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών να ακούσουν τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Επιβάλλεται να αποφευχθεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων όπως η δυνατότητα χρησιμοποίησης μόνο μιας τέτοιας κάρτας από κάθε οικογένεια που είναι μη συμβατό με την πραγματικότητα και θα καταστρέψει ό,τι θετικό μπορεί να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο. Η δεύτερη θα είναι η κατάθεση περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους. Κριτήριο για την απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι η απαγκίστρωση της κυβέρνησης από ιδεοληψίες περί επιβολής φόρου επί της περιουσίας γιατί τότε το μέτρο θα αποτύχει και θα καταπέσει στην πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ. Αντίθετα μια λογική εφαρμογή του όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες θα βοηθήσει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην διάρκεια του 2016 θα συζητηθούν και άλλα φορολογικά μέτρα αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016 που θα φορολογηθούν το 2017.

Αναμένοντας την πολιτική ηγεσία της χώρας που θα συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν υπάρχει σημαντικός πλούτος στην χώρα για να τον αναδιανέμει αλλά απαιτείται να παραχθεί πλούτος ας αποφασίσουμε ότι η «εργασία» θα σώσει την χώρα και τους πολίτες.

Πανοζάχος Δημήτρης

Msc Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση