Αν μόνιμα οι «τρίτοι» φταίνε δεν θα βρούμε ποτέ τον δρόμο μας

*Δημοσιεύθηκε στo http://karfitsa.gr” στις 18/7/2015

 

Το τρίτο μνημόνιο ήρθε και ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα παρέμεινε ίδιος. Υπάρχουν στιγμές που θα νόμιζε κανείς ότι δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από το 2010 που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια.
Δεν θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομική κρίση στην χώρας μας είναι μια πραγματικότητα και είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Είτε ήμαστε στην ΕΕ είτε όχι πρέπει να δώσουμε λύση. Είτε έχουμε ως νόμισμα το ευρώ είτε όχι δεν μπορούμε να αποφύγουμε να «δούμε κατάματα» την δεινή οικονομική θέση που είμαστε.
Η πλειονότητα των πολιτικών συνεχίζει να χρησιμοποιεί το τρίτο πληθυντικό πρόσωπο όταν αναφέρετε στην λιτή οικονομική πολιτική και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Χρησιμοποιούν την αντωνυμία «αυτοί». «Αυτοί» μας υποχρεώνουν , «αυτοί» μας επιβάλουν , «αυτοί» και πάλι «αυτοί». Η συνεχής επίρριψη των ευθυνών στους τρίτους- δανειστές μας για τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται είναι το επιχείρημα της τρέχουσας πολιτικής εξουσίας για να αποφεύγει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να αδυνατεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές αυτά που πραγματικά θα βοηθούσαν την χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Έτσι οδηγούμαστε στην αντιπαράθεση για τον ΦΠΑ της «Σαμπάνιας» στην Μύκονο και της «ομπρελάς» στην παραλία της Πάρου αντί να εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιταχύνουμε την υποχρεωτική χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών κατά στις λιανικές συναλλαγές σε όλη την επικράτεια της χώρας όταν υπάρχει οικονομική μελέτη από το 2011 που τεκμηριώνει ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου μπορεί να επιφέρει ετήσια αύξηση φορολογικών εσόδων περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι πολίτες.
Μοιρολογούμε για την φορολογική επιβάρυνση των αγροτών λόγω αύξησης των συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων τους και της ένταξης στα φορολογούμενα έσοδα των επιχορηγήσεων και αποζημιώσεων όταν ανάλογα μέτρα ισχύουν για όλους τους επιτηδευματίες και παραβλέπουμε ότι θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερη αντιμετώπιση των αγροτών στον ΦΠΑ που επιβαρύνει την αγροτική παραγωγή. Ψελλίζουμε στις διαπραγματεύσεις για ειδικό φορολογικό καθεστώς άμεσης φορολόγησης των αγροτών που εμπεριέχει στοιχεία κοινωνική διάκριση και δεν προτάσσουμε την επιβολή χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιούν οι αγρότες και τους διευκολύνει να καταστούν ανταγωνιστικοί . Αντί να δείχνουμε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για την δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας επιτρέπουμε στους δανειστές μας να διαμαρτύρονται γιατί επιμένουμε σε φορολογική μεροληψία ορισμένων Ελλήνων
Το τρίτο μνημόνιο λοιπόν είναι εδώ και εμείς δεν τολμάμε να αποδεχτούμε ακόμη ότι η οικονομία μας είναι «απροσάρμοστη» στην τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Δεν κατανοούμε ότι αν δεν σχεδιάσουμε δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του χρόνο που κερδίζουμε από την συνύπαρξη μας με τα άλλα μέλη στην ευρωζώνης τότε θα αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις που αυτοί σχεδιάζουν.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε ως πολίτες είναι : θέλουμε να κάνουμε εμείς την Ελλάδα ευρωπαϊκό κράτος ή να αφήσουμε τους άλλους να το κάνουν αφού για πολλές δεκαετίες καθημερινά πολλοί από εμάς διερωτόταν « πως αυτοί στην Ευρώπη έχουν αποτελεσματικό κράτος και εμείς όχι;»
Πάντως επειδή το «άλλο κράτος» το επιθυμούμε όλοι ως ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας ας πάψουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο «στους κακούς δανειστές» και ας αναλάβουμε και εμείς τις δικές ευθύνες μας

Πανοζάχος Δημήτρης
Msc Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλο

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση