Οι πολιτικοί το ΔΝΤ και η ΔΕΘ- Εφημερίδα το Κεντρί

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην 75Η ΔΕΘ θα μείνει στην ιστορία ως ένα «ανεξήγητο» φαινόμενο. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να ερμηνευθεί, πως την ώρα που η πατρίδα ταλανίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, την ώρα που οι πολίτες καθημερινά καλούνται να  «καταβάλουν περισσότερο οβολό», ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ετήσια παρουσία του στο μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της χώρας, δεν παρουσιάζει την πρότασή του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρουσίασε ελάχιστα ημίμετρα και πολλές αοριστίες. Ημίμετρο είναι, η μείωση του συντελεστή των αδιανέμητων κερδών, γιατί υπάρχει ήδη η σχετική πρόβλεψη στη φορολογική νομοθεσία και η μόνη μεταβολή που ανακοινώθηκε, ήταν η επίσπευση του χρόνου εφαρμογής.

Αοριστία είναι, ότι «θα δώσουμε κάποιο κοινωνικό επίδομα» ανάλογα με τις δυνατότητες, που όμως δεν μετρήσαμε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα αλλαγής του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε τη χώρα μακριά από την ύφεση.

Στη ΔΕΘ και στη Θεσσαλονίκη ήταν ο κατάλληλος χώρος, γιατί κυρίως «προς τους βόρειους γείτονες μας» μεταναστεύουν  πλέον οι επιχειρήσεις, όπου  η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη  θα φανεί πότε θα  μετατραπεί η οικονομία μας σε  «ανταγωνιστική οικονομία»;

Όταν οι ξένοι επενδυτές δημιουργήσουν εδώ τα οικονομικά τους κέντρα  για τα Βαλκάνια,  τότε και μόνο τότε η Θεσσαλονίκη θα γίνει πραγματικά η «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». Δυστυχώς δεν ειπώθηκε τίποτα ουσιαστικό για την «εργασία και την ανάπτυξη».

Δεν αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός, πως όσα θετικά επικαλείται και πιστώνει στην Κυβέρνησή του, ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Την κυβέρνηση που αυτός κατέκρινε ως αντιπολίτευση και τώρα αφήνει  υπονοούμενα για « ένα νέο Γουδί», λες και η πατρίδα μας έχει έλλειψη από πολιτική όξυνση.

Αποκαλούσε «ρουσφέτι στις τράπεζες» τα 28 δις € που έδωσε η ΝΔ και στη συνέχεια ο ίδιος  έδωσε παράταση στο χρόνο υλοποίησής του και επιπλέον κονδύλια  25 δις €.

Χαρακτήριζε ξεπούλημα την επένδυση της κινεζικής εταιρίας COSCO στον ΟΛΠ όσο ήταν αντιπολίτευση και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης την αποκαλούσε «σημαντική  επένδυση».

Δήλωνε ότι θα επανακρατικοποιήσει την ΕΤΕ και τον ΟΤΕ ως αντιπολίτευση και τώρα προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ.

Ο πρωθυπουργός είχε μια μοναδική ευκαιρία να προβεί σε ειλικρινή αυτοκριτική, γιατί ως αντιπολίτευση, δεν επέτρεψε μια κυβέρνηση με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και ως πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το ατόπημα με την «υπόταξη» της χώρα στο Δ.Ν.Τ και στην «Τρόικα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει υποχρέωση προς τους πολίτες, αλλά και την ευκαιρία, να ολοκληρώσει στην 75η ΔΕΘ την παρουσίαση για τη «Στρατηγική της Ελπίδας». Την «άλλη πρόταση για την οικονομία».

Η αρχή ήταν η καταψήφιση στη Βουλή της «σύμβασης για το μνημόνιο». Η  συνέχειά της, ήταν η παρουσίαση στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας  «της άλλης πρότασης» και στη ΔΕΘ μπορεί να ολοκληρωθεί με  την εκλαΐκευσή της. Μπορεί να αποτελέσει την έναρξη της πορείας  να  γίνει  «κτήμα του κάθε Έλληνα».  Έτσι θα καταστεί ανίσχυρη η κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική οικονομική πρόταση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, πιστεύω ότι θα παρουσιάσει μια πρόταση που θα οδηγεί σε  πραγματική ανάπτυξη τη χώρα. Μια πρόταση που θα αναφέρεται σε περισσότερη εργασία, αντί για περικοπές των νυν πενιχρών μισθών και συντάξεων. Ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγεί σε απελευθέρωση από τα δεσμά του ΔΝΤ. Θα δώσει σε μας τους Θεσσαλονικείς τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την πόλη που ονειρευόμαστε. Την πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

 

Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Το Κεντρί
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση