Χωρίς παραγωγικό ιστό θα είμαστε μόνιμα εφήμεροι

*Δημοσιεύθηκε στokarfitsa” στις 18/04/2015.

 

Η καθημερινή κυβερνητική ευδαιμονία για την εκάστοτε εφήμερη επιτυχία της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας δικαιώνει τους οικονομολόγους των προηγούμενων δεκαετιών που υποστήριζαν ότι το κενό της μαρξιστικής θεωρίας στα μακροοικονομικά μοντέλα δεν επιτρέπει τους οπαδού της να κοιτάξουν μακριά.

Διανύοντας ήδη τον τέταρτο μήνα του 2015 πρέπει να έχουμε υπόψη ότι φέτος τα φορολογικά έσοδα θα αργήσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία. Τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα νομικά πρόσωπα, με τον νέο φορολογικό νόμο, θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου σε αντίθεση με το παρελθόν που ξεκινούσαν να καταβάλουν τον «ετήσιο οβολό τους» από τον Απρίλιο.

Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη η εύρεση άμεσων εναλλακτικών πηγών δημοσίων εσόδων. Έτσι εξηγείται α) η κατεπείγουσα νομοθέτηση της ευνοϊκής απαλλακτικής διάταξης απ’ όλα τα φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις όσων επιτηδευματιών συμβιβαστούν με την φορολογική διοίκηση για παλαιότερες εκκρεμής φορολογικές υποθέσεις β) οι διαρροές για νέα φορολογική περαίωση και νομοθέτηση δυνατότητα κάθε φορολο-

γούμενου να υποβάλει συμπληρωματική φορολογική δήλωση για παλαιότερα έτη.

Οι ενέργειες όμως αυτές δεν είναι μόνιμες. Ούτε μπορούν να βρεθούν μόνιμες πηγές ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων αν δεν δημιουργήσουμε ανταγωνιστική οικονομία και δεν επιδιώξουμε την αύξηση της παραγωγής μας.

Τα δημόσια έσοδα δεν δημιουργούνται ούτε με λόγια ούτε με συνεχή άντλησης από τις αποταμιεύσεις των πολιτών αυτής της χώρας. Τα λόγια είναι «λόγια» και οι αποταμιεύεις κάποια στιγμή τελειώνουν .

Μόνο η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μπορεί να αποτελέσει μόνιμη πηγή ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. Εκεί πρέπει άμεσα να στραφεί το ενδιαφέρον των πολιτικών της χώρας.

Εν δυνάμει δημιουργός μιας παραγωγικής μονάδας είναι ο κάθε πολίτης. Δυστυχώς οι πολιτικοί στρέφουν τα βλέμματα τους μόνο με ότι τιτλοφορεί ως «σημαντική επένδυση». Τους διαφεύγει ότι η οικονομία είναι κοινωνική επιστήμη και δεν πρόκειται να προσελκύσουμε επενδύσεις αν δεν νοιώσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, πολιτικά και οικονομικά ασφαλείς .

Πρώτιστη λοιπόν ανάγκη για την έρθει η «επόμενη οικονομική ημέρα» στην πατρίδα μας είναι να κερδίσουν οι κυβερνώντες την δική μας εμπιστοσύνη και μετά των ξένων επενδυτών. Άλλωστε δεν υπάρχει παγκοσμίως χώρα που να πέτυχε σοβαρό ρυθμό ανάπτυξης μόνο με προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η διαχείριση του χρέους μπορεί να αποτελεί σοβαρό οικονομικό ζήτημα για τα δημόσια οικονομικά αλλά όσο το προτάσσουμε χωρίς ταυτόχρονη δημιουργία σοβαρού παραγωγικού ιστού δεν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί χάνουμε καθημερινά όσα θεωρούμε ότι κερδίζουμε με την ρύθμιση του.

Για να έχουμε παραγωγικό ιστό δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από να επενδύσουμε «σ’ αυτά που έχουμε» και όχι «σ’ αυτά που θα θέλαμε να έχουμε». Κοινώς χρειάζεται να γνωρίζουμε «τι έχουμε» ως χώρα.

Χρειάζεται να γνωρίζουμε την «πραγματική Ελλάδα», αλλιώς θα είμαστε, οικονομικά, μόνιμα εφήμεροι.

Μήπως πρέπει να εμβαθύνουμε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Μήπως πρέπει να υιοθετήσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που αναμορφώνουν το κράτος των προηγούμενων δεκαετιών και η αντιδικία μας με τους δανειστές να επικεντρωθεί σε τομείς όπως η παραγωγή;

 

 ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Οικονομολόγος –Φοροτεχνικός
Msc Εφαρμοσμένης Λογιστικής & Ελεγκτικής
Πολιτευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση