Νέο Γουδί και νέο διχασμό ή εθνική συνεργασία και αντιμετώπιση της Οικονομική Κρίση - Σερραικό Θάρρος

Ο χρόνος κυλά και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα γίνεται πιο έντονη. Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, εξαντλεί τις πολιτικές της στην προσπάθεια να αποδείξει ότι για όλα τα δεινά του τόπου, για όλα τα δεινά της οικονομίας, ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση για τα μέτρα ταλανίζει ήδη τη χώρα τέσσερεις μήνες. Όσοι και  οι μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα  επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση έχει δυσκολίες στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Η δυσκολία ξεκινά από την αδυναμία να εντοπίσει ή και να παραδεχθεί την πραγματική αιτία της οικονομικής περιπέτειας που βιώνει η πατρίδα μας.

Επιμένει η κυβέρνηση να αποδίδει την κρίση στο μεγάλο δημόσιο έλλειμμα της χώρας  το 2009 και κατά συνέπεια να χρεώνει τις ευθύνες στη ΝΔ. και την κυβερνητική της θητεία. Αναζητώντας την αλήθεια οδηγείται κανείς στo συμπέρασμα, ότι αν ήταν σωστή αυτή η οικονομική θεώρηση τότε έπρεπε να βιώνουν ανάλογη κρίση και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Μεγάλη Βρετανία που το έλλειμμα ανέρχεται περίπου στο ίδιο ύψος με το δικό μας , η Ιρλανδία κλπ. Επίσης θα έπρεπε  η χώρα μας να έχει ξαναπεράσει ανάλογη οικονομική κρίση το 1989 όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε την εξουσία  με  το δημόσιο έλλειμμα να είναι στο 14,3%!!!

Δεν συνέβη όμως κάτι ανάλογο, ούτε στη Μεγάλη Βρετανία ούτε και στη χώρα μας το 1989, γιατί υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Το δημόσιο χρέος. Αυτό είναι που σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο έλλειμμα, μας έφερε «προ της πτώχευσης». (Το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι το ίδιο μακροοικονομικό μέγεθος).

Όσα επικοινωνιακά θαύματα κι αν καταφέρει να πετύχει το ΠΑΣΟΚ για  να χρεώσει το υψηλό δημόσιο χρέος στη Ν.Δ,   ΔΕΝ  ΓΊΝΕΤΑΙ , γιατί 112% του ΑΕΠ το παρέδωσε το 2004, περίπου στο ίδιο μέγεθος το παρέλαβε ξανά το 2009, με μια μικρή παρένθεση τα έτη 2005- 2008 όταν μειώθηκε περίπου στο 94%.

Αν θέλουμε λοιπόν να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης πρέπει να ανατρέξουμε  στις πολιτικές που οδήγησαν το δημόσιο χρέος σε ύψος πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Πρέπει λοιπόν να επαναφέρουμε στη σκέψη μας, ποιοι  προωθούσαν επιλογές «μεγάλου κράτους», ποιοι  επεδίωκαν την κρατικοποίηση όλων  των  επιχειρήσεων  στη χώρα.

Είναι ώρα ευθύνης και  οι πολιτικοί που προέβησαν σ’ αυτά τα λάθη πρέπει να τα  αναγνωρίσουν  και να βρουν  τη δύναμη να ζητήσουν  συγγνώμη από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι λύσεις που προτείνονται από την Ε.Ε.,  κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση αυτών των επιλογών. Είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση επαγγελμάτων.

Έχει λοιπόν ιστορική υποχρέωση το ΠΑΣΟΚ, μιας και τα περιγραφόμενα αποτυπώνουν την πολιτική του τα τελευταία τριάντα  χρόνια,  να ζητήσει μια συγνώμη από τους πολίτες αυτής της χώρας  και στη συνέχεια να αναζητά αλλού ενόχους.

Πρέπει να δηλώσει δημόσια ότι οι σοσιαλιστικές του επιλογές οδήγησαν εδώ τη χώρα . Μόνο με την πραγματική αναγνώριση των λαθών έχουμε ελπίδα να οδηγηθούμε στις σωστές λύσεις.

Και η Ν.Δ όμως πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Δεν είναι πολιτικά κατανοητό πως μια δεξιά παράταξη αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας με δημόσιο χρέος 112% και το παραδίδει στα ίδια μεγέθη. Κι αυτό συνέβη γιατί δε μείωσε το κράτος όσο μπορούσε, δεν προχώρησε στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης όπως έπρεπε, δεν υλοποίησε τη διοικητική μεταρρύθμιση. Δε συνέτριψε τα ολιγοπώλια, είτε στον τομέα των προϊόντων, είτε στον τομέα των υπηρεσιών, επιβάλλοντας μια καθαρή φιλελεύθερη πολιτική.

Κι αν έτσι αποδεικνύεται  η   πραγματική αιτία της κρίσης που είναι η εκτίναξη του  δημόσιου χρέους  κυρίως από τη δεκαετία του ’80, τα γεγονότα της τελευταίας διετίας,  μπορούν να εξηγήσουν τη «μανία» των ευρωπαίων εταίρων μας  να «πάρουμε πρώτα τα μέτρα και μετά να περιμένουμε την υποστήριξη».

Γιατί δε μπορούν  να εμπιστευθούν εύκολα έναν πρωθυπουργό- τον κ. Γ.Παπανδρέου -   που ακόμη και λίγους μήνες πριν -  στη  διάρκεια του 2009- όταν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε λαμβάνονταν σκληρά μέτρα για να προστατευθούν οι οικονομίες τους από την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εκείνος ζητούσε επίμονα εκλογές – γιατί αυτό ήταν το κύριο ενδιαφέρον του – δηλώνοντας μάλιστα απόλυτη αντίθεση  σε κάθε μέτρο μεταρρύθμισης, επικαλούμενος ότι δε χρειάζονται  γιατί στη χώρα «λεφτά υπάρχουν».

Πώς να  πιστέψουν  τον νυν πρωθυπουργό ότι θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις,  όταν έλεγε λίγους μήνες νωρίτερα ότι  θα προχωρήσει σε  «επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας», ότι θα επαναφέρει τον ΟΤΕ  στο δημόσιο, ότι θα  ξανακάνει κρατική την Ολυμπιακή Αεροπορία;

Πώς να αποδεχθούν οι εταίροι μας, ότι ο σημερινός μας πρωθυπουργός μπορεί  να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, όταν δε μπορούσε να καταλάβει  λίγους μήνες νωρίτερα, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν για να ενισχυθεί «το κεφάλαιο και οι πλούσιοι», αλλά πέτυχε να μην «κλείσει» καμία τράπεζα στην Ελλάδα και να προστατευθούν  οι καταθέσεις του λαού, όταν και  στην Γερμανία ακόμη πτώχευσαν  τράπεζες.

Μη αποδοχή όμως των πραγματικών αιτίων της οικονομικής κρίσης που εκτροχίασε  τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση και κατά συνέπεια σε λανθασμένη θεραπεία ή στην καλύτερη περίπτωση, σε ημίμετρα.

Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι ο κ. Βασίλειος Μανεσιώτης, διευθυντής σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να εξετάσει την παραποίηση στοιχείων στη  συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στις 10-02-2010, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της παραποίησης και συγκεκριμένα αν αναφέρονται σε απολογιστικά στοιχεία και  άρα πραγματική παραποίηση ή σε  εκτιμήσεις και άρα επιστημονικά λάθη,  απάντησε με απόλυτο τρόπο «Ναι. Εκτίμηση». Γιατί τα περιβόητα στοιχεία παραποίησης των Οικονομικών μεγεθών  είναι η μη ορθή ενσωμάτωση των  νέων  εκτιμήσεων στα αποσταλμένα στην  Ε.Ε.  μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές 2 Οκτωβρίου 2009. Και ποιος δεν γνωρίζει σ’ αυτήν τη χώρα ότι προεκλογικά και δη δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι λίγες μέρες μετά στις 21 Οκτωβρίου 2009, επί της θητείας του έγινε λανθασμένη αποστολή στοιχείων για τα χρέη των νοσοκομείων λόγω περιορισμένου χρόνου.

Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα γιατί το ΠΑΣΟΚ μεταξύ της εθνικής συναίνεσης και της εθνικής διχόνοιας, επιλέγει το δεύτερο;

Η Κυβέρνηση λοιπόν αναζητώντας  δικαιολογία για να καλύψει την πολιτική της αδυναμία, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της υποσχέσεις - δεσμεύσεις και μη επιθυμώντας να αποδεχτεί τη διάψευση του  προεκλογικού  συνθήματος «λεφτά υπάρχουν»,  ανακοινώνει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υποτιθέμενη «παραποίηση των οικονομικών στοιχείων». Έτσι προτιμά  να απεμπολήσουμε, ως χώρα, την εθνική συναίνεση που απλόχερα προσέφερε η μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ)  και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς, από το να παραδεχθεί το προεκλογικό της λάθος.

Σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Η ΝΔ –ως αντιπολίτευση, μετά την εκλογική της ήττα – φώτισε το δρόμο της εθνικής συναίνεσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Για την κυβέρνηση είναι ποιο εύκολο να κάνει το επόμενο βήμα.

Ο λαός ανεξάρτητα υπό ποιες συνθήκες, επέλεξε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πλέον  η πίεση της ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει απελευθερωμένο πολιτικά, τις επιλογές του. Πρέπει να επιλέξει με κριτήριο το μέλλον της χώρας. Ας μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ας  ακούσει και μια φορά αυτούς που η παγκόσμια ιστορία αλλά και της πατρίδας μας, δικαίωσαν τις ιδέες τους .

Το δίλλημα είναι Εθνική συναίνεση και αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στη χώρα ή νέος διχασμός και πολιτική όξυνση για μικροκομματικό συμφέρον;

 

Πανοζάχος Δημήτρης

Οικονομολόγος

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Σερραϊκό Θάρρος
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση