Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών

Δημοσιεύτηκε ΣΤΗΝ KARFITSA, free press, το Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι ευρωεκλογές της προηγούμενης Κυριακής εξέπεμψαν πολιτικά μηνύματα, όπως όλες οι εκλογικές διαδικασίες. Μηνύματα προς την ηγεσία της ΕΕ και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με την αύξηση της ακροδεξιάς και των μορφωμάτων που κινούνται δίπλα της. Το πιο σημαντικό όμως είναι η γενική αύξηση των ευρωσκεπτικιστών,ανεξάρτητα σε ποιο σημείο της κλίμακας δεξιάς – αριστεράς εντάσσονται. Η περιορισμένη αλληλεγγύη που επιδεικνύεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ωθεί τους λαούς, είτε είναι από τους πληγέντες από την οικονομική κρίση (νότια Ευρώπη), είτε είναι από αυτούς που οικονομικά εισφέρουν να ξεπεραστεί η κρίση (βόρεια Ευρώπη), να νοιώθουν ότι, είτε έχουν παραμεληθεί (νότια Ευρώπη), είτε εξουθενώνονται οικονομικά (βόρεια Ευρώπη), χωρίς όραμα και συγκεκριμένο στόχο. Επιβάλλεται, λοιπόν, να επανεξετασθεί η συνολική πορεία της Ε.Ε. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλήξει η έρπουσα συζήτηση των τελευταίων δέκα ετών για το τί Ευρώπη θέλουμε: αν είναι στόχος οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή θα παραμείνει σε μια απλή οικονομική ένωση. Έγινε κατανοητό ότι οικονομικές θυσίες χωρίς στόχο και σκοπό δεν δέχονται οι κάτοικοι της Ευρώπης. Ίσως πρέπει να επανέλθει το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που σταμάτησε το 2006, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα δημοψηφισμάτων σε βόρειες χώρες, όπως της Ολλανδίας. Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε πράξη τα αρχικά σχέδια των Ευρωπαίων πολιτικών που οραματίστηκαν μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή όπως ο Κ. Καραμανλής, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να αποδυναμωθεί το πολιτικό κίνημα των ευρωσκεπτικιστών με ενίσχυση των φιλοευρωπαικών δυνάμεων. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν δημιουργείται ξανά φιλοευρωπαικό ρεύμα, χωρίς ξεκαθάρισμα των τελικών στόχων. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα μας να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που την έχει ανάγκη.

Υπάρχουν, όμως, και μηνύματα που απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία της χώρας, γιατί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Είναι αλήθεια ότι ο σοφός λαός δεν πείστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υιοθέτηση από μεριάς του της Αστικής Δημοκρατίας και για αυτό δεν τον ενίσχυσε με επιπλέον πολιτικές δυνάμεις από αυτές που διαθέτει. Θέλοντας, όμως,να δείξει και την αμφισβήτησή του στην αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής μείωσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ. Το μήνυμα αυτό πρέπει να οδηγήσει την ΝΔ σε επανεξέταση σημείων της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας του ιδιωτικού τομέα από τη δημόσια διοίκηση. Στην χώρα συνεχίζει να ταλαιπωρείται όποιος επιλέξει να επενδύσει στην παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιβραβεύονται όσοι μοχθούν και πετυχαίνουν. Πρέπει να εξαλειφθεί η αντίληψη ότι το κέρδος είναι κακό. Επιχειρήσεις χωρίς κέρδος δεν επιβιώνουν και χωρίς επιχειρήσεις δεν μειώνεται η ανεργία. Μείωση φορολογίας, πραγματική εξάλειψη γραφειοκρατίας, εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της αγοράς αποτελούν ενέργειες που θα αποδείξουν ότι πραγματικά έχει ληφθεί το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση.

 

ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός - Msc

Πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση