ΝΔ: Ασπίδα στην ανασφάλεια

tn* δημοσιεύθηκε στην KARFITSA (FREE PRESS), το Σάββατο 08/6/2013.

Στις ανθρωπιστικές επιστήμες υπάρχει η πυραμίδα του Maslow που πετυχημένα αποτυπώνει την ιεράρχηση των ανθρωπίνων αναγκών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται η ανάγκη κάλυψης των φυσιολογικών – φυσικών αναγκών των ανθρώπων που δεν είναι άλλες από αυτές της τροφής, νερού, στέγασης, ζεστασιάς κλπ. Στο επόμενο ανώτερο επίπεδο είναι η ανάγκη αίσθησης «ασφάλειας» σε όλους τους τομείς. Στην ύπαρξη εργασίας για να καλύπτονται πάντα οι φυσιολογικές ανάγκες του κατώτερου επιπέδου, στην αίσθηση ασφάλειας στη δημόσια τάξη, στην παροχή γενικότερης ασφάλειας στην οικογένεια, στην απελευθέρωση από τον φόβο κλπ.

Στη συνέχεια ανεβαίνοντας κατηγορία, εμφανίζεται η ανάγκης της αναγνώρισης από τους τρίτους στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη αίσθησης συμμετοχής σε «ομάδες». Έτσι αφού καλυφθούν οι φυσιολογικές ανάγκες και εξασφαλιστεί η μονιμότερη κάλυψή τους, αναζητούμε να καλύψουμε την πρώτη «ψυχική» ανάγκη, που δεν είναι άλλη από το να κερδίσουμε την εκτίμηση των τρίτων.

Αναλύοντας την ελληνική κοινωνία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι από τη μάχη να κερδίσει το τρίτο επίπεδο (αναγνώριση από τους τρίτους) προ οικονομικής κρίσης, έχει βρεθεί στο πλαίσιο της οικονομικής δίνης να δίνει μάχη για να διατηρήσει το δεύτερο επίπεδο, που δεν είναι άλλο, από την εξασφάλιση της δυνατότητας να καλύπτει διαρκώς τις φυσιολογικές της ανάγκες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανασφάλεια της εργασίας, έχει επεκταθεί και αγγίζει ακόμη και όσους συνεχίζουν να απασχολούνται. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι είναι αδύνατον να νοιώθει ο κάτοικος μιας ελληνικής πόλης ασφαλής από την εγκληματικότητα που αυξάνεται. Οι φορολογούμενοι αμφισβητούν πλέον αν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την περιουσία τους. Το αίσθημα του φόβου διακατέχει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Όλοι μιλούν για την ανάγκη εξασφάλισης σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εθνική υποχρέωση, ακόμη και με την τρικομματική κυβέρνηση, να προσφέρει αυτήν την ασφάλεια που αναζητούν οι πολίτες. Εκεί θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές από απ’ όλους. Πρέπει να κερδηθεί η μάχη της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να σταθεροποιηθεί η φορολογία εισοδήματος (έστω και αυξημένη, αλλά σταθερή). Επιβάλλεται να αυξηθεί το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας των πολιτών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί υπερπροσπάθεια των χαμηλοαμειβόμενων αστυνομικών. Οι πολίτες θα εκτιμήσουν θετικά οποιονδήποτε τους προσφέρει το δικαίωμα να νοιώσουν, ότι τα παιδιά τους έχουν προοπτικές στο τόπο που μεγαλώνουν.

Οι έλληνες θα ανταμείψουν τη Νέα Δημοκρατία αν νοιώσουν ότι είναι το κόμμα που μπορεί να παράσχει την «ασφάλεια». Αυτή είναι η λέξη κλειδί για τη σημερινή κοινωνία.

Κανείς δεν μπορεί να ισοπεδώσει την αποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας στην περίοδο που ηγείται της πολυκομματικής κυβέρνησης, η οποία αποτέλεσε επιλογή των ελλήνων πολιτών.

Δεν διαφεύγει της αντίληψης των Ελλήνων η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, η βελτίωση της απόδοσης της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών που αποτελούν προϋπόθεση για τη βελτίωση της ατομικής οικονομικής κατάστασης του κάθε κατοίκου αυτής της χώρας. Πραγματικά η κυβέρνηση μάχεται καθημερινά σε ένα παγκόσμιο ασταθές οικονομικά περιβάλλον για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Όταν δίνεται μια μάχη σε «ένα τούνελ», σε ένα «σκοτεινό περιβάλλον», τότε η ζωή έχει αποδείξει ότι χρειάζεται «η εμπειρία». Χρειάζεται η γνώση της καθημερινότητας. Χρειάζονται άνθρωποι που έχουν αποδείξει στην πραγματική ζωή, ότι μπορούν να πετύχουν «στα δύσκολα». Μόνο άνθρωποι με επιτεύγματα στην επαγγελματική τους πορεία μπορούν να εμπνεύσουν στους πολίτες «ασφάλεια». Η κοινωνία αισθάνεται αυξημένη «ασφάλεια», όταν αυτοί που αποφασίζουν μπορούν να επικαλεστούν το πετυχημένο παρελθόν τους και να ζητούν από την ελληνική κοινωνία να δείξει κατανόηση στην κρίση τους.

Συχνά ακούγεται, ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία έχει επαλειφθεί η παροχή «ασφάλειας». Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει, ότι προοδεύουν οι λαοί που αισθάνονται «ασφαλείς», έστω και αν υστερούν στο βιοτικό επίπεδο, γιατί γνωρίζουν ότι συμμετέχοντας ενεργά στην παραγωγική διαδικασία σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η πρόοδος θα καλύψει την υστέρηση του βιοτικού επιπέδου. Αντίθετα αν υπάρχει ανασφάλεια αυξάνεται και η αναποτελεσματικότητα της όποιας παραγωγικής διαδικασίας.

Για να κερδηθεί η μάχη της προοπτικής της πατρίδας μας, πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ζητήσει τη συμπαράσταση των ανθρώπων «με ένσημα». Άλλωστε αυτοί βρίσκονται μεταξύ των διαχρονικών ψηφοφόρων της. Αυτοί την στήριξαν και στις τελευταίες εκλογές, γιατί στο πρόσωπό της αναζήτησαν την ασφάλεια και τη σιγουριά, το μέλλον των παιδιών τους. Τα βιώματά τους αποτέλεσαν κριτήριο επιλογής και η πορεία της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά δεν τους διέψευσε.

Δεν χρειάζεται λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να αναζητά λύσεις σε «άλλα μέρη», αλλά «στη γειτονία της». Στον πραγματικό της εαυτό πρέπει να απευθυνθεί. Κάθε φορά που βρέθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις, έπραξε το ίδιο και η ιστορία τη δικαίωσε. Έτσι έπραξε στη χρυσή οκταετία του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή, το ίδιο έκανε και το 1974 που αποκατέστησε τη δημοκρατία.

Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παρέχει «ασφάλεια» στα δύσκολα και σκοτεινά μονοπάτια που διανύει η πατρίδα και ξέρει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε παρέχουν εξαρτημένη εργασία, είτε είναι επιχειρηματίες.

Στα δύσκολα δεν ρισκάρεις. Αναζητάς σίγουρες λύσεις και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας μπορούν, γιατί γνωρίζουν "τις καθημερινές  λεπτομέρειες" που κρύβουν όμως "τον διάολο". Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορία, έχει παρόν, έχει και μέλλον. Έχει ικανά και έντιμα στελέχη, ανθρώπους που έχουν εμπειρία στην εργασία και στη ζωή, ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα.

 

ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οικονομολόγος

Μέλος ΕΓ ΝΔ – Πολιτευτής

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση