Με αυτό- επαναξιολόγηση η ΝΔ μπορεί να συντάξει το «σχέδιο της επόμενης ημέρας»

 

tn

*Δημοσιεύθηκε στο thesstoday.gr στις 06/06/2013.

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη.

Τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας και οι ίδιοι, πολλοί εκφράζουν το ερώτημα, αν υπάρχει λόγος ύπαρξης των παλαιών κομμάτων και τι μπορούν να προσφέρουν  στο αύριο της Ελλάδας.

Η απάντηση βρίσκεται στην παρατήρηση και στην εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων των ευρωπαϊκών χωρών που εντυπωσιαζόμαστε από την οργανωμένη κοινωνία τους.

Τα πολιτικά κόμματα σε αυτές τις χώρες αποτελούν πραγματικούς πολιτικούς οργανισμούς, με δομή και ιστορία. Με συγκροτημένες διαδικασίες αλλαγών και  επιλογών. Με  ανάπτυξη σκεπτικισμού  όταν οι απόψεις τους δεν  επιβραβεύονται από τους πολίτες στις εκλογικές διαδικασίες.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και της Νέας Δημοκρατίας.

Να ολοκληρωθεί ως πολιτικός οργανισμός. Να καθιερώσει βελτιωμένες εσωτερικές πολιτικές διεργασίες. Να εμπιστευθεί τον διάλογό της με τους κοινωνικούς εταίρους.

Να εξετάσει το παρελθόν της χωρίς ανασφάλειες και να εντοπίσει τα λάθη της. Να εξετάσει «χωρίς φόβο και πάθος» τη μέχρι σήμερα θητεία της στην τρικομματική κυβέρνηση και να εξάγει τα συμπεράσματα της.

Πρέπει να πρωτοστατήσει στην εμβάθυνση  του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα, χωρίς καμία προκατάληψη και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Υπάρχει η άποψη ότι ο παραγκωνισμός της, ως παλαιό κόμμα, είναι προτιμότερος. Σημειώνω ότι όταν παραγκωνίζεις κάτι δεν δίνεις τη μάχη της βελτίωσής του. Απλώς υπερπηδάς τα προβλήματα χωρίς να «ιδρώσεις» για την επίλυσή τους. Δεν προβαίνεις σε  διόρθωση των λαθών, απλώς προσπαθείς να ξεχαστούν.

Είμαστε ώριμη κοινωνία και σίγουρα δεν θέλουμε να ξεχαστούν τα λάθη. Επιθυμούμε να παραδειγματιστούμε,  για να μην επαναληφθούν.

Οφείλει η Ελληνική κοινωνία ως ώριμη κοινωνία, να  πιέζει τα κόμματα να βελτιώνονται και όχι να διαγράφουν με μια «κονδυλιά» την ιστορία τους και να αρχίζουν ξανά από την αρχή, γιατί τότε χάνεται η εμπειρία που αποκτήθηκε από την πραγματοποίηση των λαθών και μπορεί εύκολα να επαναληφθούν.

Χρειάζεται η Ελλάδα κόμματα που να γνωρίζουν «που πάσχει» το ελληνικό κράτος και τι απαιτείται να μεταρρυθμιστεί και όχι να ξεκινούν την αναζήτηση τώρα. Δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για αναζήτηση, χρειάζεται άμεση δράση.

Αυτό πρέπει να κάνουν τα κόμματα εξουσίας σήμερα. Αυτό πρέπει να κάνει και η Νέα Δημοκρατία.

Πρέπει να επιδιώξει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να δώσει τη μάχη της «βελτίωσης», κρατώντας ό,τι καλό έχει κάνει στο παρελθόν και επανατοποθετούμενη σε ό,τι αποδείχθηκε ότι δεν προσέφερε στην πατρίδα.

Αυτός είναι ο σκοπός των τακτικών συνεδρίων. Σε αυτήν τη διαδικασία ένα ολοκληρωμένο πολιτικό κόμμα αυτό-κρίνεται και αποφασίζει ανάλογα.

Η ΝΔ πρέπει να αυτό-επαναξιολογηθεί και να στρέψει το βλέμμα της στην επόμενη ημέρα. Οι πολίτες  πρέπει να δουν την αυτοκριτική και την αλλαγή των σημείων που αναγνωρίζονται ως αναποτελεσματικά.

Η Νέα Δημοκρατία με το 9ο συνέδριο της, έχει την ευκαιρία να συντάξει «το σχέδιο της επόμενης ημέρας». Το σχέδιο παροχής ασφάλειας   στους έλληνες πολίτες.

Η οργανωτική της δομή στην οποία συμμετέχουν ex officio όλοι οι ομοϊδεάτες που έχουν τύχει της εκλογικής υποστήριξης πολιτών για τις απόψεις τους, όπως δημοτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων κλπ.  δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος. Διάλογος αναγκαίος γιατί στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει «το ιδανικό». Υπάρχει η συνεργασία, η αποφασιστικότητα, η άοκνη εργασία. Χρειάζονται συνέργιες.

Αυτά χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα. Αυτό πρέπει να κάνει και η ΝΔ.

Είναι πραγματικά η μόνη δύναμη που μπορεί να ωθήσει την  Ελλάδα εκεί που τόσα χρόνια δεν την αφήνουν να προχωρήσει οι δυνάμεις της αριστεράς και του κρατισμού.

Πανοζάχος Δημήτρης

Οικονομολόγος

Μέλος ΕΓ ΝΔ – Πολιτευτής

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση