Νέα Αστική Επανάσταση για Νέα Αρχή

tn


Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν νέα πραγματικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Η ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ανέδειξε τα ουσιαστικά προβλήματα της πολιτικής σκηνής της χώρας. Πολιτικοί με ιστορία στη χώρα μπορούν να αποδεχθούν τη μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων Πολιτών, αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν να αλλάξουν τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα στη χώρα. Έτσι είδαμε το τελευταίο διάστημα να επιδεικνύεται ανοχή στην περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά λυσσαλέα αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις επαγγελμάτων που ταλανίζουν τους πολίτες τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν υποστηρίζω ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά ενώνω τη φωνή μου με αυτούς που διαλαλούν ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το “ρου” στη χώρα, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και δεν απελευθερώσουμε την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν αδιαφορώ για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής από την οποία κινδυνεύει η Ελληνική κοινωνία με τη συνεχή λήψη περιοριστικών οικονομικών μέτρων τα τελευταία έτη, αλλά εναντιώνομαι στην άποψη ότι όλα όσα χαρακτηρίζονταν ως «κεκτημένα», είναι ορθά και προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.

Επειδή στη χώρα μας έχουμε πλέον εμπειρία από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες όλων των πολιτικών αντιλήψεων που μπορούν να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της Αστικής Δημοκρατίας, ήρθε κατά τη γνώμη μου η ώρα, να μετατρέψουμε όλη τη βιωματική μας εμπειρία σε ένα νέο πολιτικοκοινωνικό ρεύμα.

Ένα φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο, πατριωτικό και ανανεωτικό ρεύμα.

Ένα ρεύμα που δεν θα επικαλείται αόριστες μελλούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα τις συγκεκριμενοποιεί και θα επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού στην υλοποίηση τους.

Ένα πολιτικό κίνημα που θα έχει το θάρρος να δεχθεί την διαφορετικότητα στις προτάσεις των μεταρρυθμίσεων.

Ένα ρεύμα, που δεν θα περιμένει τους ξένους και τους επαγγελματίες χειραγωγητές οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα πιέζοντας την πολιτική εξουσία της πατρίδας, αλλά αυτοβούλως και διαρκώς θα προτείνει μεταρρυθμίσεις και θα επιδιώκει την πραγματοποίηση μόνιμου και διαρκή διαλόγου με το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας.

Μπορεί να καταθέσει προτάσεις όπως:

-         Η υποχρεωτική εφαρμογή της ίδιας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα

-         Απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίων πόλεων

-         Επανέναρξη συζήτησης για τις Αγροτοπόλης που πρότεινε ο Σ. Μαρκεζίνης ή για τις Ανοιχτές Πόλεις που πρότεινε ο Α. Τρίτσης

-         Υποχρεωτική Πλήρη σύνταξη δήλωσης περιουσίας όλων των Ελλήνων. Κινητής και ακίνητης περιουσίας

-         Ορισμός του δάσους με τα πραγματικά δεδομένα του σήμερα και όχι με τις εκτιμήσεις του παρελθόντος

-         Ψήφιση νόμου για τον τρόπο λειτουργίας (και εσωκομματικά) των κομμάτων στη χώρα

Τα προηγούμενα χρόνια ευημερίας της χώρας μας, στηρίχθηκαν στην Αστική Επανάσταση της δεκαετίας του ‘50 που προχώρησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Μια οικονομική και κοινωνική επανάσταση που απέδωσε τις επόμενες δεκαετίες με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας υποστηριζόμενη από την αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας.

Στη συνέχεια η χώρα παρασύρθηκε στην πλάνη του σοσιαλισμού, αντί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, μιας και άλλαξε το εξωτερικό περιβάλλον της με την ένταξη της στην τότε ΕΟΚ.

Τώρα που γνωρίζουμε που οδηγεί αυτός ο δρόμος, μια νέα αστική επανάσταση είναι αναγκαία για τη χώρα. Μια Νέα Αρχή που θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο σύστημα. Μια Νέα Αρχή που θα στηριχθεί στις αστικές κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας. Αυτοί μπορούν να δώσουν νέα πνοή. Αυτοί γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική καθημερινή Ελλάδα και τι χρειάζεται.

Μια επανάσταση που θα βρει συνοδοιπόρους την πλειονότητα των νέων γενεών που αποτελούνται από άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και συνεπώς μέρος των αστικών κοινωνικών ομάδων. Αυτοί θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της Νέας Αστικής Αρχής.

Οι συνθήκες είναι ώριμες.

Η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει το χώρο επώασης αυτής της κίνησης. Μπορεί να ενσωματώσει όσους υποστηρίζουν τη Νέα Αρχή για τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στη νέα πορεία και μπορεί να το πετύχει προβαίνοντας σε αντισυμβατικές ενέργειες.

Η πατρίδα χρειάζεται μια Νέα Αρχή. Μια Νέα Αστική Επανάσταση γιατί μόνο έτσι θα πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και θα δημιουργηθεί η Νέα Ελλάδα που θα εκφράζει τις πραγματικές παραγωγικές οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις.

 

Πανόζαχος Δημήτρης

Οικονομολόγος

Πολιτευτής Α’ Θες/νικης

Μέλος ΕΓ της ΝΔ

 

Δημοσιεύθηκε στο site www.parapolitika. gr, την Τετάρτη  στις 29.11.2012

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση