Φορολογικά Τεκμήρια και η λειτουργία τους

tnΑγαπητοί φίλοι,

Με την επικοινωνία που ξενικά σήμερα στόχος μου είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Εγώ να αφουγκράζομαι μέσω εσάς τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και τις μεταβολές της Ελληνικής κοινωνίας και εσείς να ενημερώνεστε για τις μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία και τις επιδράσεις τους στην καθημερινότητά μας.

Στόχος μου να παρουσιάζω τη φορολογική νομοθεσία με απλό τρόπο για να επανεξετάζουμε τα σχέδια που κάνουμε για τη ζωή μας.

Επέλεξα σήμερα να αναφερθώ στο καυτό θέμα των «τεκμηρίων». Όσα γράφω αφορούν το διαχειριστικό έτος 2011 ή όπως λένε στη Δ.Ο.Υ «οικονομικό έτος 2012». (Να λοιπόν η πρώτη διευκρίνιση, άλλο διαχειριστικό έτος και άλλο το οικονομικό έτος. Διαχειριστικό είναι το έτος που αποκτήσαμε τα εισοδήματα και οικονομικό, το έτος που κάναμε τη φορολογική δήλωση και τα συμπεριλάβαμε).

Τα τεκμήρια πρωτοεισήχθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία το 1977. Εμπνευστής ο Θανάσης Κανελλόπουλος. Ως μεθοδολογία υπάρχουν στη νομοθεσία των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών. Διαφέρουν στα ποσά που υπολογίζουν και τα είδη που μετρούν. Με τα τεκμήρια ο νομοθέτης υπολογίζει (με τον δικό του τρόπο) τα ποσά που χρειαζόμαστε για την ετήσια συντήρηση και αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων μας και αν τα δηλωθέντα εισοδήματά μας δεν τα καλύπτουν, η Δ.Ο.Υ υποχρεούται να θεωρήσει ως ετήσιο φορολογητέο εισόδημά μας, το άθροισμα των τεκμηρίων.

Τα «τεκμήρια λοιπόν είναι δύο (2) μεγάλων κατηγοριών.

Πρώτη: «Δαπάνες διαβίωσης» ή «αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες», όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Είναι τα τεκμήρια που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία ως τεκμαρτό κόστος συντήρησης περιουσιακών στοιχείων. Είναι ετήσια και επαναλαμβανόμενα κάθε έτος.

Δεύτερη: «Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» όπως περιγράφονται στο άρθρο 17 του Κ.Β.Σ. Υπολογίζονται μόνο το έτος πραγματοποίησης της αγοράς ή χορήγησης δανείου κλπ

Τα περιουσιακά μας στοιχεία που μετρά η Δ.Ο.Υ είναι :

Α) Για την ετήσια δαπάνη (Αντικειμενικές δαπάνες και Υπηρεσίες):

-         Σπίτι (κύρια και δευτερεύουσα κατοικία)

-         Αυτοκίνητο (ατομικά και εταιρικά)

-         Σκάφη αναψυχής

-         Αεροσκάφη

-         Πισίνες

-         Δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλων, λοιπό προσωπικό

-         ……και ελάχιστο ποσό ετήσιας διαβίωσης: 5.000€ για τους έγγαμους και 3.000€ για τους άγαμους.

Β) Ως δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων:

-         Μεταφορικού μέσου (μηχανή, αυτοκίνητο)

-         Ακίνητο με οποιονδήποτε τρόπο (υπάρχει αναστολή έως 31/12/2013)

-         Χορήγηση δανείων

-         Απόσβεση Δανείων (… κοινώς εξόφληση δανείου)

-         Δωρεές άνω των 300€

Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις και μειώσεις. Χαρακτηριστικά εξαιρούνται τα αυτοκίνητα των αναπήρων και έχουν μείωση κατά 30% οι φορολογούμενοι άνω των 65 ετών στις «οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες».

Τα τεκμήρια μεταξύ των ετών 2010 και 2011, έχουν αυξηθεί περίπου 30% μεσοσταθμικά, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή κατά τη σύνταξη της φορολογικής δήλωσης του 2011.

Συμβουλή: επειδή δεν μας περισσεύει πλέον ούτε ένα ευρώ, πριν προβείτε σε αγοραπωλησία ενός από τα επίμαχα στοιχεία, ενημερωθείτε από τον λογιστή σας για τα τεκμήρια.

 

Πανοζάχος Δημήτρης

Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός

Επιστημονικός Σύμβουλος της

«ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕ»

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Σωματείου η Ενωση Καπνοπωλών & Ενοικ. Περιπτέρων Μακεδονίας

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση