…Ανανέωση… αλλά στη φορολογία!!!!

 

tnΤόσα χρόνια επιτηδευματίες είχαμε σχηματίσει την εντύπωση ότι ξέραμε την Ελλάδα. Τώρα όμως που πορευόμαστε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε ξανά την ορολογία του φορολογικού καθεστώτος και πιθανόν και άλλων…

Νέοι όροι όπως “Περιουσιολόγιο”, “Αμερικάνικο Φορολογικό Σύστημα” “Σύνδεση on line ταμειακών μηχανών με ΓΓΠΣ” εισέρχονται στη ζωή μας και γνωστοί, όπως Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, τους αφήνουμε πίσω. Ας μυηθούμε στους νέους όρους:

Περιουσιολόγιο: Είναι η νέα ελεγκτική μέθοδος των φορολογικών αρχών. Στηρίζεται στον προσδιορισμό της ετήσιας μεταβολής της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου – κινητής και ακίνητης περιουσίας και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Θα μας ζητηθεί λοιπόν στις δηλώσεις μας το 2013 να αναγράψουμε τη συνολική περιουσία μας (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετοχές κλπ). Το ίδιο θα πραγματοποιούμε και κάθε έτος. Η φορολογούσα αρχή θα υπολογίζει την πραγματική μεταβολή και αν δικαιολογείται με τα δηλωθέντα εισοδήματα θα περαιώνεται ο προσωρινός έλεγχος. Αν υπάρχει διαφορά θα μας ζητείται να καταβάλουμε τους φόρους που αναλογούν.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αντίθετα όσοι χρησιμοποιούν για τη διαβίωσή τους αδήλωτα εισοδήματα (μη δηλωθέντα στην εφορία, με αφύσικες διαδρομές) θα αναγκαστούν να πληρώσουν τουλάχιστον φόρο εισοδήματος, γιατί «τι να τα κάνεις τα λεφτά αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;»

Αμερικάνικο Φορολογικό Σύστημα: Όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος μόνο για το εισόδημα που δεν ξόδεψαν. Όλοι οι φορολογούμενοι είναι σαν να τηρούν βιβλία “Εσόδων – Εξόδων” . Με βάση το σύστημα αυτό δεν λαμβάνουμε υπόψη πόσα χρήματα εισέπραξες ως μισθό ή πόσα κέρδισες ως επιτηδευματίας, αλλά πόσα από αυτά δεν ξόδεψες. Η αρχή του είναι: όποιος ξοδεύει χρήματα προκαλεί κέρδος σε κάποιον άλλο. Το κράτος πρέπει να εντοπίσει “τον άλλο”. Όλοι έχουν κίνητρο για να πληρώσουν λιγότερο φόρο εισοδήματος ,να ζητούν αποδείξεις κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με συνέπεια το κράτος να εισπράττει μεγαλύτερο έμμεσο φόρο, δηλαδή Φ.Π.Α. Στις Η.Π.Α το σύστημα αποδίδει και οι λογιστές είναι “σημαντικά πρόσωπα”. Στην Ελλάδα σίγουρα θα χρειαστεί προσαρμογή.

Σύνδεση Ταμειακών Μηχανών με την Γ.Γ.Π.Σ: Πρακτικά άμεση σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Υπουργείο Οικονομικών. Κάθε “χτύπημα στην ταμειακή” θα σημαίνει και άμεση ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα του επιτηδευματία, αλλά και για το ΦΠΑ που εισπράττει με στόχο να μεταφέρονται άμεσα οι εισπράξεις του ΦΠΑ σε λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών. Ελπίζω οι τεχνικές προδιαγραφές που θα τεθούν να μην οδηγήσουν πλειάδα επιτηδευματιών σε αγορά νέων ταμειακών μηχανών.

Για τον “Κ.Β.Σ” ήρθε το τέλος. Πρωτοεμφανίστηκε στη νομοθεσία το 1965 και το 2012 θα είναι η τελευταία. Έτσι θα δοθεί και ένα πραγματικό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα το κράτος δήλωσε “μείωση της γραφειοκρατίας” , “φόρο εισοδήματος για τα πραγματικά εισοδήματα” αλλά πάντα το ανέβαλε. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν τελικά «μεταρρυθμιστούμε» ή όχι.

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Σωματείου η Ενωση Καπνοπωλών & Ενοικ. Περιπτέρων Μακεδονίας

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση