Άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ για την «Εταιρική αλληλεγγύη στην Ε.Ε.»

tn

Είναι πλέον ολοφάνερο σε όλους ότι η κρίση έπαψε να είναι της Ελλάδας και έγινε του ευρώ. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία και Ισπανία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.

Για να αντιμετωπισθεί η κρίση πρέπει να συμμετάσχουν όλοι και η προσφορά των χωρών πρέπει να είναι ανάλογη των κερδών που αποκόμισαν από το ευρώ αλλά και των δυνατοτήτων τους.

Η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει με μείωση των ελλειμμάτων της και η Γερμανία με προσφορά των πλεονασμάτων της, γιατί αν η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη δεκαετία της συμμετοχής της στο ευρώ με μείωση του κόστους δανεισμού της και χρηματοδότηση της αυξημένης κατανάλωσης, η Γερμανία κέρδισε με τη διευκόλυνση διακίνησης των παραγόμενων προϊόντων της στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ και δημιούργησε οικονομικά πλεονάσματα, τα οποία έγιναν σε βάρος της παραγωγής των ελλειμματικών χωρών.

Αν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά προϊόντα έχοντας συναλλαγματικές διαφορές θα δεχόταν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και από τοπικές παραγωγές, αλλά και από προϊόντα παραγωγής στην Αμερική ή στην Ασία κλπ.

Ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα και την οικονομική αποδυνάμωση των ισχυρών της ευρωζώνης.

Η διατήρηση του ευρώ είναι σημαντική για όλους τους ευρωπαίους συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού λαού. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε έναν πόλεμο "νέου τύπου" και πρέπει να πολεμήσουμε. Σε μας έτυχε - λόγω διαχρονικών δημοσιονομικών αδυναμιών και λανθασμένων χειρισμών της υπόθεσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου- να είμαστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης που δέχεται την επίθεση.

Έχουμε ιστορική ευθύνη να "κρατηθούμε όρθιοι" αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να μας το αναγνωρίσουν.

Η διάλυση του ευρώ δεν θα είναι απλώς η νίκη των κερδοσκόπων αλλά και η χειρότερη πολιτική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, γιατί δεν πιστεύω ότι η Ε.Ε θα έχει μέλλον με τυχόν κατάργηση του ευρώ.

Ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, να εξαλείψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμά μας, να σταθούμε υπεύθυνα αναγνωρίζοντας τα λάθη μας στην οικονομία. Οι εταίροι μας από την άλλη πρέπει να θυμούνται ότι η οικονομία αφορά ανθρώπους και η ευδοκίμηση μόνο των αριθμών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση στους κατοίκους κάθε χώρας ... μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στο να χάσει την εμπροσθοφυλακή στη μάχη διατήρησης του ευρώ.


  *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ, στις 25-26/08/12

 
 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση