Η Νέα Γενιά “κλειδί” για την ανάπτυξη

anaptiksiΌλοι πλέον συμφωνούμε πως ο μοναδικός δρόμος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της ύφεσης και της ανεργίας είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Η ελληνική οικογένεια έπραξε το καθήκον της και συνεχίζει να το πράττει, επενδύοντας στη μόρφωση των παιδιών της.

Η ανάπτυξη δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Απαιτεί πέραν των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων που θα βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ένα από αυτά είναι και οι εξειδικευμένες δεξιότητες της νέας γενιάς μας, που σήμερα διαθέτει υψηλού επιπέδου μόρφωση. Αναμενόμενο θα ήταν η γενιά αυτή, να ανελιχθεί τόσο επαγγελματικά, όσο και κοινωνικά. Οι συγκυρίες του σήμερα όμως έρχονται να σταθούν τροχοπέδη, με αποτέλεσμα τη φυγή της σε χώρες του εξωτερικού. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να φύγει, δεν πρέπει να χαθεί, γιατί αποτελεί το πιο ζωντανό και συνάμα ζωτικό κομμάτι της.

Σήμερα, στο δημόσιο διάλογο, θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση προτάσεις που θα συμβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση και να τη μετατρέψουμε σε εξαγώγιμο προϊόν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, επενδύοντας στη δημιουργία εγχώριων εταιριών παροχής υπηρεσιών (π.χ. εταιρίες δικηγορικές, ελεγκτικές, υγείας, γεωτεχνικών, μηχανικών κτλ.) που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλής γνώσης και κατάρτισης. Ο χώρος της Μεσογείου, των Βαλκανίων αλλά και της Βόρειας Αφρικής πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα γιατί πέραν του ότι βρίσκεται γεωγραφικά στο μέσο, είναι και η περιοχή όπου γίνεται η προσπάθεια με πρωτεργάτη τη Γαλλία για τη δημιουργία της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας όπου σε αυτήν θα μετέχουν και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης, το ότι η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε., γνωρίζοντας πολύ καλά τη λειτουργία της, πράγμα που της παρέχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στις νέες χώρες της Ε.Ε.

Σήμερα στην Ελλάδα εισάγουμε τεχνογνωσία σε διάφορους κλάδους τη στιγμή που θα μπορούσαμε να εξάγουμε. H ελληνική πολιτεία μπορεί να προωθήσει-υποστηρίξει τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, όπου με την αναθεώρησή του, θα μπορούσε να επιχορηγηθεί-ενισχυθεί η δημιουργία πολυπρόσωπων εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Για τη  στέγαση των συγκεκριμένων εταιριών μπορούν να δημιουργηθούν «πάρκα εγκατάστασης εταιρειών παροχής υπηρεσιών» πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Smart Business Center». Παράλληλα, η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε να προωθήσει τη δημιουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών σε αντικείμενα εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και κατάρτισης, όπως για παράδειγμα σε καθεστώτα και συστήματα άλλων χωρών (αστικό δίκαιο, φορολογικά καθεστώτα, υποδομές, γεωργικές καλλιέργειες κτλ). Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία για τις αναγκαίες εξειδικεύσεις μπορούν να διαδραματίσουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Η τεχνογνωσία των νέων ανθρώπων αποτελεί πλεονέκτημα της χώρας μας και σε αυτό οφείλει να επενδύσει ακολουθώντας παραδείγματα άλλων ανεπτυγμένων κρατών, επιτυγχάνοντας αύξηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, χωρίς τη μείωση μισθών. Αν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε στη νέα γενιά, πρέπει να της δώσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα βασικά της όπλα προς όφελος τόσο της ίδιας, όσο και της πατρίδας γενικότερα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη», στις 24/03/12

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση