Πράξη ρεαλισμού η βραχύβια κυβέρνηση Παπαδήμου

Δημοσιεύθηκε στις 18/11/11 στην FREE DAY

Η Ελλάδα απέκτησε πολυκομματική κυβέρνηση και ορθά προκαθορίστηκε η διάρκεια της θητείας της. Μια κυβέρνηση πολυκομματική είναι υποχρεωτικά εξαρτώμενη από την πολιτική συνοχή των κομμάτων που τη στηρίζουν, τα οποία δεν μπορούν να συμπορευτούν για μεγάλο διάστημα αν δεν έχουν λαϊκή εντολή.

Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου δεν μπορεί να είναι μακρόβια. Δεν μπορούν τα κόμματα που τη στηρίζουν να σχεδιάσουν από κοινού το  μέλλον της πατρίδας, γιατί δεν έχουν τέτοια εντολή από το λαό. Μπορούν ωστόσο  να συνυπάρξουν για κάποιο διάστημα γιατί το επέβαλλε η Εθνική Ανάγκη, αλλά δεν μπορούν να «ονειρευτούν μαζί», γιατί έχουν  διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Άλλωστε δεν είναι  θέσφατο ότι το πολυκομματικό είναι και υγειές. Μάλιστα στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης υπάρχει και η ακραία περίπτωση του ακριβώς αντίθετου. Η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 είχε συνεχώς πολυκομματικές κυβερνήσεις – λόγω εκλογικού νόμου – και κατέληξε να υπάρχουν συνεργασίες των πολιτικών ηγεσιών με το οργανωμένο έγκλημα και τη Μαφία.

Σημαντικό είναι η πολιτική συνύπαρξη των κομμάτων και όχι η συνύπαρξή τους στην εκτελεστική εξουσία που μπορεί να αποδεικνύει και την ετσιθελική έλξη τους προς αυτήν. Είναι υγιές στοιχείο της δημοκρατίας μια πολιτική οντότητα μετά από τη θέση της εκτελεστικής εξουσίας, να βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης και να έχει το χρόνο της επανεξέτασης των λαθών της κατά την περίοδο που ασκούσε τη διοίκηση. Αν οι πολιτικοί οργανισμοί της χώρας βρίσκονται συνεχώς στην εξουσία, είτε μονομερώς είτε με συμμαχίες, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε ενέργειες αυτοκριτικής ανεπηρέαστες και αυτό αποτελεί πρόβλημα στο δημοκρατικό πολίτευμά μας. Ας μην είναι λοιπόν απόλυτοι όσοι δηλώνουν ότι μια πολυκομματική κυβέρνηση είναι η ιδανική λύση για τη χώρα.  

Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία είναι να διοικείται από πολιτικές δυνάμεις που να γνωρίζουν αυτά για τα οποία  δεσμεύονται όσο είναι στην αντιπολίτευση και να τα εφαρμόζουν όταν είναι στην κυβέρνηση. Σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια  ο  ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς βρήκε το θάρρος να εκφράσει συγκεκριμένο και υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Αυτό είναι που του αναγνωρίζει η Ελληνική Κοινωνία, και   προσπαθούν να  του αμφισβητήσουν ορισμένοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του.

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση