Μετεξεταστέα “στο μάθημα της αντιγραφής” η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

panoz_d

Αποδείξεις από εδώ … αποδείξεις από εκεί … σε λίγο θα μας γίνει έμμονη ιδέα. Η συλλογή όμως αποδείξεων δεν υιοθετήθηκε από τη φορολογική νομοθεσία ως αυτοσκοπός, αλλά ως κίνητρο εξαναγκασμού των επιτηδευματιών να εκδίδουν παραστατικό πώλησης και να υποχρεώνονται εμμέσως σε απόδοση των έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ. Βασική προϋπόθεση για να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο, είναι να υπάρχει ιδιωτική κατανάλωση.

Στη χώρα μας όμως, κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση θεωρήθηκε ως υπαίτια της επακολουθήσας δημόσιας οικονομικής κρίσης. Αναπτύχθηκαν σειρά επιχειρημάτων, γιατί έπρεπε να μειωθεί. Κανείς όμως δεν σημείωσε, ότι μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σημαίνει :

-         Αύξηση της ύφεσης

-         Μείωση φορολογικών εσόδων του κράτους

-         Πτώση του βιοτικού επιπέδου

Τώρα πλέον το Υπουργείο Οικονομικών – έχοντας δει τη μεγάλη ύφεση και χωρίς να αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος – επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση μέσω της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων.

Ο τρόπος που παρουσιάστηκε η μεθοδολογία, η ίδια η μέθοδος, αλλά και οι παλινωδίες από το πρωί στο απόγευμα, την κατέστησαν αναποτελεσματική πριν καν εφαρμοστεί.

Πολύ δε περισσότερο που ακόμη και στην αντιγραφή- γιατί αντιγράφουμε άλλες χώρες – πελαγοδρομούμε.

Σήμερα εδώ που έφθασε η ελληνική οικονομία δεν ανατάσσεται με κατασταλτικά μέτρα. Χρειάζεται να εμπνέει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν και παραμένει η «παραγωγή». Όλα τα άλλα, δημόσιο χρέος, δημόσια ελλείμματα είναι απόρροια του αντιπαραγωγικού μοντέλου που αναπτύχθηκε στη χώρα μας. Του αριστερόστροφου οικονομικού μοντέλου.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι για να αποδώσει η διαχείριση των οικονομικών σε περίοδο κρίσης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζεις το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα αλλά και αυτό που υιοθετείς.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών ωστόσο αποτελούν απτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε γνωρίζει, ούτε μπορεί να υιοθετήσει ορθά ένα οικονομικό σύστημα που θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα. Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής, με μοναδική διέξοδο τις εκλογές.

 

Δημήτρης Πανοζάχος

Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός

Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΝΔ

Συντονιστής Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας ΝΔ

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση