Στην Ελλάδα η ιδιωτική κατανάλωση τιμωρείται αυστηρά

panoz_f

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και με έναρξη την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, καθημερινά ακούμε από τα κυβερνητικά χείλη, ότι το βασικό αίτιο του «οικονομικού αδιεξόδου» που βρέθηκε η χώρα μας, οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση.

Σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να περιορίσουμε και την ιδιωτική κατανάλωση. Ξοδεύαμε πολλά και έπρεπε να επιβληθεί εσωτερική υποτίμηση. Και ενώ είχαμε εξοικειωθεί με την ιδέα αυτή, ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, παρουσιάζει νέο φορολογικό μοντέλο, που απαιτεί από τους πολίτες να «ξοδεύουν» συνεχώς. Μάλιστα αν σταματήσουν να «ξοδεύουν», τότε θα τους επιβάλλεται και φορολογικό πρόστιμο με την υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρων.

Πράγματι η ιδιωτική κατανάλωση είναι σημαντικός παράγοντας του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, σε όλες τις χώρες του καπιταλισμού. Άλλωστε το βιοτικό επίπεδο εξαρτάται άμεσα από την ιδιωτική κατανάλωση, στοιχείο που έχει ξεχαστεί και δεν αναφέρεται από τα κυβερνητικά στόματα.

Η κυβέρνηση μαζί με τη συνεχή λήψη περιοριστικών μέτρων για να επιτευχθεί η «εσωτερική υποτίμηση», προέβη και σε δαιμονοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί υπερβολικά και απρόσμενα η «ζήτηση προϊόντων», γιατί πέρα από τα περιοριστικά μέτρα που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα και τη «ζήτηση», η επικοινωνιακή λαίλαπα ενάντια στην κατανάλωση οδήγησε τους πολίτες, σε αλλαγή οικονομικής συμπεριφοράς. Προτάσσουν πλέον -όσο μπορούν- την αποταμίευση, αντί της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να οξυνθεί ακόμη περισσότερο η ύφεση.

Θα έπρεπε οι σχεδιαστές και οι υποστηρικτές του μνημονίου να γνωρίζουν, ότι η ύφεση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, γιατί μειωμένη ιδιωτική κατανάλωση σημαίνει λιγότερα έσοδα έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) και μειωμένα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων (άρα μειωμένοι φόροι εισοδήματος).

Χρειάστηκε περίπου δέκα οκτώ μήνες για να καταλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι είχε δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς στην κριτική που ασκούσε για τα οικονομικά μέτρα που προτείνονται από το μνημόνιο.

Έγινε εμφανές ότι για ένα ακόμη σοβαρό οικονομικό θέμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί τι πράττει. Τη μια μέρα ανακοίνωνε ότι κάθε φορολογούμενος θα χρειάζεται   αποδείξεις που θα ανέρχονται στο ύψος του 50% του συνολικού εισοδήματος και την επομένη το ανακαλούσε.

Η τελική φορολογική πρόταση του κ. Βενιζέλου για τις αποδείξεις, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχασε τελείως τον έλεγχο των εξελίξεων. Υπάρχουν φορολογικά συστήματα που επιβραβεύουν με μείωση φόρων την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, αλλά δεν υπάρχει κανένα που να τιμωρεί την ιδιωτική αποταμίευση. Είναι πραγματικά παγκόσμια πρωτοπορία η ιδέα του ΠΑΣΟΚ. Καταστροφική βέβαια αλλά πρωτοπορία.

Δυστυχώς διαφεύγει των κυβερνητικών, ότι το κύριο ζήτημα ήταν που «βρίσκαμε» τα χρήματα και τα «ξοδεύαμε». Δε σκέφθηκαν ούτε για μια στιγμή, ότι έπρεπε άμεσα να ασχοληθούμε και με την παραγωγική διαδικασία εκτός των περιοριστικών μέτρων. Δε σκέφθηκαν ότι ίσως έπρεπε να βρούμε άλλη πηγή τροφοδοσίας της κατανάλωσης και όχι της καρατόμησής της.

Χρειάζεται πραγματικά ενίσχυση η ανάπτυξη της οικονομίας με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά να σε τιμωρούν επειδή αποταμιεύεις, για να καταφέρεις να στηρίξεις το μέλλον των παιδιών σου, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε οικονομική, αλλά ούτε και κοινωνική πολιτική μιας σύγχρονης κυβέρνησης ενός ευρωπαϊκού κράτους. Εκτός αν η κυβέρνηση που αποφασίζει, έχει τελείως αποπροσανατολιστεί και δεν καταλαβαίνει που οδηγεί τη χώρα.

Ούτε να αντιγράψει ένα σωστό φορολογικό μέτρο δεν μπορεί. Η διαδικασία ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης φορολογικής πρότασης των επιπλέον αποδείξεων την κατέστησε αναποτελεσματική, ακόμη και για το σημείο που θα μπορούσε να προσφέρει θετικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να πιστεύει στη φιλελεύθερη οικονομία, που να γνωρίζει τις μεταβολές που επέρχονται σε αυτήν, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Αν λοιπόν πραγματικά θέλει να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα, τότε έχει μόνο ένα δρόμο. Να προκηρύξει εκλογές και να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει για οδηγό στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, γιατί κανένα σχέδιο φορολογικής χρήσης αποδείξεων δαπανών δεν μπορεί να «αναστήσει» την Ελληνική Οικονομία, όταν η κυβέρνηση δεν εμπνέει καμιά   εμπιστοσύνη στους κοινωνικούς – οικονομικούς   εταίρους.

 

Δημήτρης Πανοζάχος

Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός

Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΝΔ

Συντονιστής Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας ΝΔ

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση