Εκλογές εδώ και τώρα

sam_2

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και περίπου 1,5 χρόνο υπό την επιτήρηση της Τρόικας δυστυχώς όχι απλώς δεν επαληθεύτηκαν όσα «ονειρεμένα» μας υπόσχονταν, αντίθετα η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση.

Βασικοί τομείς όπως η παιδεία και η υγεία, θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ στον τομέα της οικονομίας κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο φορολογικό μέτρο.

Η ανεργία αναρριχήθηκε στο 16,5% και τρέχει «δαιμονισμένη» να ξεπεράσει το 20%, ενώ η νεολαία στρέφει συνεχώς το βλέμμα της στην μετανάστευση.

Οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις περικόπτονται, οι επιβαρύνσεις αυξάνονται και δεν υπάρχει πλέον υγιείς επιχείρηση που να έμεινε ανέγγιχτη.

Αυτονόητο είναι ότι η παρούσα οικονομική εξέλιξη επηρεάζει και την εξωτερική μας πολιτική.

Ουδείς λόγος για να επαναφέρουμε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ορίων με την Αλβανία, ουδείς λόγος για τις εξελίξεις στην Κύπρο και μάλιστα σε σημαντικά θέματα, όπως οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Κανείς δεν μιλά τι θα γίνει με τα Σκόπια και πολύ περισσότερο για το σημαντικό ρόλο μας στα Βαλκάνια. Όλα έχουν παραμεριστεί…

Γι αυτό λοιπόν ζητείται ελπίς. Και η ελπίδα μπορεί να έρθει με αλλαγή πολιτικής, με εκλογές.

Η οικονομία είναι πρώτα απ΄ όλα «ψυχολογία» και μια δυνατή ένεση σήμερα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ύφεσης μιας και θα επηρεαστεί θετικά η ιδιωτική κατανάλωση και θα ενισχυθεί η σκέψη των επενδύσεων.

Η άλλη οικονομική πολιτική μπορεί να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα. Άμεσα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες παραγωγικές μονάδες χωρίς να «περνά» η πώληση τους από το Χρηματιστήριο. Π.χ η παραχώρηση της χρήσης της προβλήτας του ΟΛΘ. Διαγωνισμός που θα μπορούσε άμεσα να προκηρυχθεί καθώς υπάρχει η προκήρυξη από παλιά. Η εγκατάσταση ξένων επενδυτών στην πατρίδα μας, ισχυροποιεί την οικονομία μας και αποκτούμε νέους συμπαραστάτες στις διαπραγματεύσεις μας με την Τρόικα. Μας καθιστά άμεσα «φωτεινό σημείο επενδύσεων» στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και αλλάζει «το βλέμμα» με το οποίο μας αντιμετωπίζουν οι «αγορές».

Μπορεί η ΝΔ να συστήσει ξανά το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Με υλοποιημένη τη δέσμευσή της για την επανασύσταση των εν λόγω Υπουργείων μπορεί να απευθυνθεί στην πανίσχυρη Ελληνική Εφοπλιστική Οικογένεια και να ζητήσει τη συνεργασία της. Είτε για τη μεταφορά μέρος του σχεδιασμού και παραγωγής σκαφών στην πατρίδα μας, είτε για τη δημιουργία ενός μικρού Ναυτιλιακού Κέντρου στη χώρας μας. Οι παράγοντες του Τουρισμού είναι συνεχώς στην αναμονή. Αν δείξουμε εμπιστοσύνη στη συνεργασία ιδιωτών και κράτους μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τη «δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο» στην Ελλάδα.

Μπορεί η ΝΔ στον δεύτερο μήνα να ψηφίσει νέο νόμο για «την εκτέλεση του προϋπολογισμού» και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα συγκεντρωτικό μηχανογραφικό σύστημα ανάληψης όλων των δημοσίων δαπανών ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ανά πάσα στιγμή τα οικονομικά μεγέθη. Είναι αδιανόητο σήμερα στην εποχή των CDS οι ΟΤΑ να λειτουργούν ταμειακά με ΠΔ του 1959 και τα νοσοκομεία με ΠΔ του 1953.

Τον τρίτο μήνα που θα έχει διαφανεί τι μπορεί να κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και στις αποκρατικοποιήσεις, θα προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, αλλά και του ΦΠΑ γιατί τα αναγκαία επιπλέον έσοδα θα έρθουν από τις μεταρρυθμίσεις και όχι από την φορολογική επιδρομή. Η συνέχεια μιας τέτοιας πολιτικής μπορεί να είναι οι μειώσεις στην ασφαλιστική νομοθεσία.

Μπορούμε να συνεχίσουμε με:

- ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ

- ενίσχυση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων με «σφραγίδα» ποιότητας

- υλοποίηση του διαδραστικού σχολείου, με ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης

Είναι σίγουρο ότι μόνο αυτά δεν αρκούν. Είναι όμως ενδεικτικά το τι μπορεί να κάνει ως κυβέρνηση η ΝΔ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι εκλογές λοιπόν δεν αποτελούν έγκλημα στη χώρα. Αντίθετα είναι η λύση στο αδιέξοδο που οδηγείται από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν άλλωστε και τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που το επιβεβαιώνουν. Πολλοί μας λένε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτές τις χώρες, επειδή το πρόγραμμα εκεί «πάει καλά».

Πράγματι πηγαίνει καλύτερα από την Ελλάδα. Εκεί όμως έγιναν ΕΚΛΟΓΕΣ και κυβερνούν δεξιά κόμματα, που δεν οδήγησαν τις χώρες τους στο ΔΝΤ, αλλά παρέλαβαν τη σκυτάλη από τα αντίστοιχα ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή κυβέρνησης με την παράταξη της ΝΔ στην εξουσία, θα έδινε νέα ώθηση και στη μαραζωμένη Θεσσαλονίκη.

- Η πολιτική ενίσχυσης της ανάπτυξης συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά και την ενίσχυση – ή καλύτερα – τον μη περιορισμό του ΠΔΕ. Άρα θα ενισχυθούν τα δημόσια έργα που τώρα σταμάτησαν, το μετρό μπορεί να ολοκληρωθεί και οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας που ενισχύουν και την οικονομική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης θα τεθούν σε λειτουργία.

- Θα σταματήσει η μετανάστευση των επιχειρήσεων προς τις γείτονες, καθώς η πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών θα εξομαλύνει τις καταστάσεις.

- Θα υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και της ΕΥΔΑΠ. Μάλιστα όντας στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας αποκτά πλεονέκτημα η πόλη μας να προσελκύσει «από κεκτημένη ταχύτητα» και άλλες ξένες επενδύσεις.

- Θα ενισχυθεί ο πολιτικός ρόλος της πόλης μας στα Βαλκάνια αφού οι ιδιώτες χρήστες που θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ είναι σίγουρο ότι θα το μετατρέψουν σε «ατμομηχανή» τροφοδοσίας και μετακίνησης εμπορευμάτων συνολικά της περιοχής.

- Θα περιοριστεί η ανεργία γιατί οι επενδύσεις θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής είναι λογικό ότι δεν θα αφήνει ανεπηρέαστο το ζήτημα των Σκοπίων, ούτε και την εθνική ενεργειακή πολιτική (πολιτική αγωγών) που επιδρά στο μέλλον της χώρας και ενισχύει το ρόλο της. Και στα δύο η Θεσσαλονίκη παίζει σημαντικό ρόλο.

Η στρατηγική της ενίσχυσης του εκπαιδευτικού συστήματος και ειδικότερα η ανάδειξή του σε ξεχωριστό πόλο προσέλκυσης ξένων, θα αποτελέσει «σημαντικό εργαλείο» για τα τριτοβάθμια ιδρύματα της πόλης.

Συνεπώς με εκλογές που θα οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής και επανεκκίνηση της οικονομίας, μπορούμε να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση