Στην Ελλάδα των CDS οι ΟΤΑ λειτουργούν με βασιλικό διάταγμα του 1959

Την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δημιουργεί τη νέα δομή του ελληνικού κράτους, την ίδια στιγμή ανακαλύπτουμε ότι οι «δήμοι της εποχής Καλλικράτη», λειτουργούν με Βασιλικό Διάταγμα του 1959.

Την εποχή της νέας αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, η νομοθεσία διαχείρισης των χρημάτων των ΟΤΑ είναι βασισμένη σε μια άλλη εποχή. Είναι απίστευτο αλλά ο τρόπος «εκτέλεσης των δαπανών» στους ΟΤΑ είναι νομοθέτημα περασμένων δεκαετιών.

Την εποχή των CDS και των δομημένων ομολόγων, το πλαίσιο διαχείρισης των οικονομικών των ΟΤΑ, δεν περιέχει λέξη για τη σύγχρονη διαχείριση των διαθεσίμων.

Την εποχή της πληροφορικής, οι ταμιακές υπηρεσίες των ΟΤΑ εφαρμόζουν νομοθεσία που ασχολείται με τα εάν το αντίγραφο του εντάλματος πληρωμής είναι χρώματος κίτρινου ή άλλου.

Από το 1959 πέρασαν 52 χρόνια και η Ελληνική Πολιτεία δεν έκρινε σημαντικό να εξετάσει και να ενσωματώσει στη λειτουργία των ΟΤΑ, τους νέους τρόπους διακίνησης των χρημάτων. Δεν εξέτασε κανείς αν η γραφειοκρατία που προβλέπεται σε μια νομοθεσία του 1959 είναι πλεονάζουσα για τη σύγχρονη οικονομία.

Πολλές φορές επαναλαμβάνουμε ότι οι πολιτικοί ασχολούνται με «τα οράματα και το μέλλον», αλλά παραβλέπουν τα «μικρά και καθημερινά».

Πλήρη επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελούν όλα όσα γίνονται στο χώρο των ΟΤΑ.

Εκσυγχρονίσαμε υποτίθεται τη δομή λειτουργίας τους, δημιουργήσαμε μεγάλους και δυνατούς δήμους, τους παραχωρήσαμε νέες αρμοδιότητες, αλλά δεν μεταβάλαμε και δεν εκσυγχρονίσαμε εδώ και πενήντα δύο χρόνια τη νομοθεσία για τη διαχείριση των χρημάτων.

Το 2010 με τον «Καλλικράτη», αλλάξαμε τον τρόπο συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, αλλά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τον παραβλέψαμε.

Το χαρακτηρίσαμε εμπράκτως ασήμαντο!!!

Την περίοδο λοιπόν που η πατρίδα ταλανίζεται με την οικονομική κρίση, την περίοδο που όλοι οι πολιτικοί μιλούν για τη βελτίωση της διαχείρισης των οικονομικών, την ίδια περίοδο εμείς εφαρμόζουμε τη «μεγάλη διοικητική επανάσταση της χώρας» με το Βασιλικό Διάταγμα 17-5/16-5-1959!!!

Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη ότι τα «μικρά πράγματα» καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που είναι και το αδύνατο σημείο του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η αντίθεση μεταξύ του «στους ΟΤΑ επικρατεί αδιαφάνεια» και «στο αμετάβλητο διαχειριστικό μοντέλο των ΟΤΑ από το 1959», αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί συνεχίζουν να αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα «ποταπά», γιατί θεωρούν ότι υποχρέωσή τους είναι να ασχολούνται μόνο με τον «σχεδιασμό» και όχι με την υλοποίηση.

Δεν μπορεί την εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης να μην έχουμε ασχοληθεί με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματα σχεδόν όλα τα ΝΠΔΔ.

Είναι ανάγκη η επανεκκίνηση της χώρας σε όλα τα θέματα και σ’ αυτήν τη διαδικασία ας μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.  

 

Δημήτρης Πανοζάχος

Μέλος Ε.Γ της ΝΔ

Πρώην Γ.Γ Περ. Ηπείρου

Οικονομολόγος

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση