ΕΣΠΑ , Γ’ ΚΠΣ και η αλήθεια για τα έργα (Μέρος II)

Παρότι ο διάλογος αυτής της μορφής (μέσω blog) μπορεί να θεωρείται ανορθόδοξη πολιτική αντιπαραβολή απόψεων νοιώθω ωστόσο την υποχρέωση να απαντήσω στη νέα ανάρτηση του κ. Μάρδα, γιατί η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρας μας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους ανάτασης της οικονομίας μας.

 Ας τοποθετήσουμε «τα πράγματα στη θέση τους»

1. Πράγματι τα δύο έτη μεταξύ 2007 και 2009 βρίσκονταν σε εφαρμογή και το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Αλλά τα έργα που χρηματοδοτούνταν από το Γ’ ΚΠΣ και αυτά που χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ ήταν απολύτως ξεκαθαρισμένα. Είναι ένα από τα στοιχεία της Ελλάδος που ελέγχονται πλήρως από την Κομισιόν. Ανάλογη διαδικασία συμβαίνει σε κάθε μεταβατική περίοδο από τη μία χρηματοδοτική περίοδο στην άλλη όπως από το Β’ ΚΠΣ στο Γ’ ΚΠΣ κλπ.

2. Η ΝΔ κατάφερε το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΣΠΑ να εγκριθεί από την Κομισιόν πολύ γρήγορα. Χρειάστηκε μόλις 10 μήνες, αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που για την αντίστοιχη έγκριση του Γ’ ΚΠΣ χρειάστηκε 21 μήνες. Έτσι το Γ’ ΚΠΣ ξεκίνησε 1/1/2000 και εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2001. Αντίθετα το ΕΣΠΑ ξεκίνησε 1/1/2007 και εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2007. Μετά την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος ακολουθεί η συμφωνία της χώρας με την Κομισιόν για το σχέδιο εφαρμογής.

3. Η ΝΔ κατάφερε στη μεταβατική περίοδο από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ να συνεχιστεί η ουσιαστική χρηματοδότηση των έργων με ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο από το Β’ ΚΠΣ στο Γ’ ΚΠΣ το 2000-2002 το ΠΑΣΟΚ, άφησε τη χώρα χωρίς ουσιαστικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των έργων πριν ολοκληρωθεί η σύνταξη του οδηγού υλοποίησης του ΕΣΠΑ μέσω της τεχνικής “overbooking” στο Γ’ ΚΠΣ και τη σχεδιασμένη μεταφορά τους στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή προέβη σε «υπερχρέωση» του Γ’ ΚΠΣ έως να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκλήρωσης του οδηγού εφαρμογής του ΕΣΠΑ για να είναι έτοιμα στη συνέχεια να μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ. Έτσι η χώρα είχε θετικά αποτελέσματα. Συνέχισαν να εκτελούνται έργα και όταν ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ εμφάνισε ολοκληρωμένα έργα. Αυτά τα έργα παρουσιάζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ ως εκτελεσμένα έργα.

4. Η 5η θέση στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη που είχε η χώρα κατά το 2009 στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ήταν «καθαρή» και μάλιστα και λίγο παραπάνω αν μετρήσουμε τα έργα που εκτελούνταν τότε ως «υπερχέωση» στο Γ’ ΚΠΣ και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα μεταφέρει στο ΕΣΠΑ. Σήμερα όμως διολισθαίνουμε συνεχώς. Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην…..23η θέση. Μας έχουν περάσει σχεδόν όλες οι νέες χώρες στην Ε.Ε.

5. Δυστυχώς λοιπόν πέρα από τα έργα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ καθυστερεί χαρακτηριστικά να προωθήσει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αφήνει τα «ζεστά χρήματα» στα ταμεία της Ε.Ε γιατί δεν έχει σχέδιο για τα έργα που χρειάζεται η πατρίδα μας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα της «αγοράς» για «χρηματοδότηση της».

6. Για αυτά τα χρήματα θα μιλήσει η ΝΔ στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ όπως έκανε αναφορά ήδη και στο ΖΑΠΠΕΙΟ Ι. Είμαστε ήδη δύο έτη πριν τη συμβατική ημερομηνία λήξης της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (31/12/2013) και συζητούμε για συνεχείς ανασχεδιασμούς του επιχειρησιακού προγράμματος. Αυτό είναι που κατακρίνει η ΝΔ στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

7. Είναι περιττή οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των δύο περιόδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί μια περιήγηση στα δημόσια στοιχεία της πορείας του ΕΣΠΑ για να εξάγει κανείς τα συμπεράσματα. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά ακόμη «το δρόμο» προς την Ε.Ε. και στο ενδιάμεσο αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων για τη χώρα μας. Του διαφεύγει ότι δε ζούμε στη δεκαετία του ’80.

8. Τέλος θέλω να επισημάνω στον κ. Μάρδα ότι η επίκληση ρήσης που θέτει σε αμφισβήτηση τη Στατιστική, την περίοδο μάλιστα που αξιολογείται η οικονομία της χώρας μας με βάση τα στατιστικά στοιχεία …… δεν ήταν εύστοχη.

Οι πολίτες σήμερα βιώνουν απόλυτα τι σημαίνει να «πιστεύεις κάποιον» και να μη ψάχνεις αν γνωρίζει τη σημασία όσων λέει. Γνωρίζουν την «πολιτική ΠΑΣΟΚ».

Με την οικονομική πρόταση της ΝΔ (ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ) οι πολίτες θα έχουν ενώπιον τους μια επικυροποιημένη πρόταση ΕΛΠΙΔΑΣ και αποκατάστασης της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ τους.

Η προσπάθεια κάποιων να την απαξιώσουν προκαταβολικά ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν «γραφικοί» γιατί η ανάλογη προσπάθεια τους για το «ΖΑΠΠΕΙΟ Ι» τους γελοιοποίησε μιας και λίγους μήνες αργότερα άρχισαν να συζητούν προτάσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτήν, όπως η αξιοποίηση για 50δις € της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ως επίλογο θα πρότεινα στον κ. Μάρδα αντί να αντιπαραβάλουμε τις σκέψεις μας και τις απόψεις μας μέσω του αγαπητού blog taxalia που έχει τη διάθεση να μας παραχωρήσει «χώρο», θα ήταν καλύτερο να προτείνουμε από κοινού στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – αιρετά μέλη του οποίου αποτελούμε και οι δύο – να οργανώσει ένα σχετικό δημόσιο διάλογο για να εξαχθούν και τα αναγκαία επιστημονικά συμπεράσματα.

Υ.Γ. ….και για την ιστορία: Το πρώτο έργο που εντάχθηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον χειμώνα του 2007. Για να μη γράφονται και ανακρίβειες.

 

Απάντηση στο κείμενο του κ.Δ.Μάρδα  που δημοσιεύθηκε στο blogs taxalia (5-5-2011)

Του ΠΑΝΟΖΑΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ
Μέλος του της ΕΓ της ΝΔ
Πρώην ΓΓ της περιφέρειας Ηπείρου  

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση