Θέλω την άποψή σου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

apopsi_2

Θέλω την άποψή σου…

Πιστεύω πως τα προβλήματα και οι παθογένειες της χώρας μας θα λυθούν μόνο αν οι πολίτες είμαστε ενεργοί στις εξελίξεις. Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, να ανοίξουμε ένα βήμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Θέλω την άποψή σου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

 

 

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές από τις σκέψεις μου για το συγκεκριμένο ζήτημα:

Προτείνω να ξεκινήσουμε τις σκέψεις μας από την απλή παραδοχή, ότι οι φοροφυγάδες επιδιώκουν να αυξήσουν την περιουσία τους σε βάρος της υποχρεωτικής τους κοινωνικής συμμετοχής. Αν λοιπόν ο νομοθέτης απαγορεύσει πλήρως την δυνατότητα στο φοροφυγά, να χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα χρήματά του που προέρχονται από την φοροδιαφυγή, π.χ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή εμφάνιση σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τότε θα έχει δοθεί ένα πραγματικά σημαντικό «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή. Χρειάζονται όμως οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Υποχρεωτική επιτέλους καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογούμενων. Απλά να υποβάλλεται ετησίως μαζί με τη φορολογική δήλωση από κάθε φορολογούμενο ένα ολοκληρωμένο περιουσιολόγιο. Κάθε μεταβολή σε αυτό που δεν δικαιολογείται από τα ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα θα φορολογείται με αυξημένο συντελεστή. Ανάλογα συστήματα υπάρχουν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
  2. Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το «πόθεν έσχες». Ένα συνεπής φορολογούμενος ακόμη και την ώρα που προβαίνει σε αγοραπωλησία ενός ακινήτου για το παιδί του, επιδιώκει την πληρωμή του με όσο το δυνατόν λιγότερο φόρο. Δεν τον ενοχλεί να απαντήσει στο ερώτημα «που βρήκε τα χρήματα». Ο φοροφυγάς επιδιώκει να αποφύγει την δήλωση των πηγών προέλευσης των χρημάτων και επειδή κατανοεί ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία, προβάλει το αίτημα της εξαίρεσης από το «πόθεν έσχες», προφασιζόμενος ότι έτσι μειώνονται οι επιβαλλόμενοι φόροι.
  3. Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των Υπουργείων.  Προϋποθέτει όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να γνωρίζει τη σημαντικότητά του και να έχει καταφέρει ή επιβάλλει την αγαστή συνεργασία της ΓΓΠΣ με τον κλασσικό φορολογικό μηχανισμό (Δ.Ο.Υ).
  4. Επανασχεδιασμό της διαδικασίας απόδοσης- είσπραξης φορολογικών εσόδων. Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι είναι αναποτελεσματικός ο νυν μηχανισμός, τον ανεχόμαστε και επιπροσθέτως αυτός αρνείται και την αξιολόγηση του. Γιατί να μην επιμερίσουμε την ευθύνη της διαδικασίας απόδοσης – είσπραξης φορολογικών εσόδων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου, με την πιστοποίηση φοροτεχνικών – λογιστών; Δεν είναι μικρότερη η φοροδιαφυγή στις χώρες που εφαρμόζονται ανάλογα συστήματα; Δεν αποτελεί κοινωνική γάγγραινα η φοροδιαφυγή; Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία όλοι οι επιστήμονες που έχουν τα ανάλογα προσόντα;
  5. Μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων. Αποτελεί «εργαλείο» εξάλειψης κινήτρων φοροδιαφυγής.

Γράψε την άποψη σου στη φόρμα επικοινωνίας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.panozachosdimitris.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=214 

 

Social Media

fb tw yt fkr

Facebook

Επικοινωνια

press2
Διαφήμιση